[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un expert propune crearea unei Comisii, care ar reatesta toți judecătorii din țară: „Trebuie să aibă un obiectiv foarte clar…”
6 August

Expertul în politici publice, avocatul Ștefan Gligor, propune, ca cei 400 de judecători din țară să fie „reatestați”, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ștefan Gligor menționează că pentru acest lucru este nevoie de crearea unei Comisii, adoptată de majoritatea parlamentară.

„Trebuie să o facă o comisie creată prin lege adoptată de majoritatea parlamentară. Mandatul acestei comisii trebuie limitat. Și această comisie trebuie să aibă un obiectiv foarte clar – reatestarea tuturor judecătorilor. Ei pot să o facă în mod prioritar”, spune Ștefan Gligor.

Totodată, avocatul propune ca din componența Comisiei să facă parte foștii judecători, reprezentanți ai societății civile, ai majorității parlamentare, experți, etc..

„Consider că din această comisie trebuie să facă parte acei judecători care și-au demonstrat integritatea lor profesională, independența și onestitatea, dar care nu mai activează în sistem. În al doilea rând, din această comisie trebuie să facă parte reprezentanții societății civile care au demonstrat independența și integritatea lor; reprezentanții majorității parlamentare, dar într-o componență minoritară; reprezentanții comunității internaționale de experți în acest domeniu; reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale internaționale apreciați drept cei mai eficienți în acest domeniu. Trebuie, așadar, creată această comisie de reatestare și de trecut prin ea pe toți judecători. Altfel, oamenii nu vor avea încredere în acest sistem”, a mai punctat Ștefan Gligor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților