[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ultima zi de achitare cu reduceri a primei AOAM în sumă fixă
31 Martie

31 martie este ultima zi în care persoanele care sunt obligate să se asigure în mod individual mai pot achita cu reduceri prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă. Acestea beneficiază de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei, transmite CURENTUL.

Începând de vineri, 1 aprilie, cetățenii care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima de asigurare în mărime integrală, precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statutul de asigurat va fi acordat deja după şapte zile din momentul achitării.

Prima AOAM poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncilor comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. Achitarea prin MPay e posibilă până la ora 24:00 a zilei de 31 martie. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Amintim că de reduceri de 50% din prima de asigurare medicală beneficiază fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern. Pentru categoriile respective, suma spre achitare consituie 2028 lei.

Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și plătesc 1622,4 lei.

La rândul lor, proprietarii de teren agricol au parte de reduceri de 75% şi achită 1014 lei.

Compania Națională de Asigurări în Medicină îndeamnă cetăţenii care au întrebări legate de achitarea online a primei AOAM în sumă fixă să apeleze Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

Inapoi la arhiva noutaților