Pe parcursul a trei ani, 568 de companii au fost susținute financiar cu circa 91 milioane lei, care au generat peste 163 milioane lei investiții în economia națională. Suportul financiar a fost oferit de către Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Suport pentru ÎMM în zonele rurale”, implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). La final de proiect, instituția a prezentat rezultatele acestuia, transmite CURENTUL.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat importanța proiectului și a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în procesul de modernizare, digitalizare și internaționalizare.
„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei vom continua să susținem zona rurală și să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”, a precizat ministrul.
Magdalena Mueller-Uri, Șefa secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat continuarea proiectelor și susținerea oferită de UE. “Susținerea modernizării mediului rural, în special prin oferirea suportului necesar de dezvoltare a afacerilor locale, în așa fel încât acestea să devină sustenabile, este una din prioritățile cooperării noastre cu Republica Moldova. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță va genera noi locuri de muncă în mediul rural, va contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, dar și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să oferim oamenilor o viață mai bună, la ei acasă”, a declarat reprezentanta UE.
„Printre principalele rezultate cu care ne mândrim este asistența directă pentru capitalizarea Programelor “PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Impactul programelor de asistență tehnică și financiară și a proiectelor internaționale finanțate de Uniunea Europeană au contribuit esențial la creșterea competitivității sectorului ÎMM și a capacităților ODIMM pentru a oferi servicii calitative antreprenorilor autohtoni. Astăzi, multe inițiative ODIMM sunt considerate modele de succes în regiunea Europei de Est și sunt multiplicate în aceste țări pentru a contribui la reducerea migrației, creșterea investițiilor în economie și a bunăstării populației”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.
Despre Proiectul UE „Suport pentru ÎMM în zonele rurale”
Uniunea Europeană a oferit în anul 2018 asistență directă pentru ODIMM în valoare de 4 milioane euro, pentru capitalizarea Programelor naționale: „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și „Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Obiectivul general al Proiectului „Suport pentru ÎMM în zonele rurale” este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, având o durata de 3 ani și jumătate ( 1 iunie 2018 – 30 noiembrie 2021).
Rezultatul scontat al acestei inițiative europene este de a oferi oportunități de abilitare economică, în special femeilor și migranților, de a iniția și dezvolta companii în mediul rural pentru a crea noi locuri de muncă și a dezvolta infrastructura în zonele rurale.
Cristina Parfeni