Conexiunea între Republica Moldova și România, respectiv Uniunea Europeană, va fi îmbunătățită prin crearea unor condiții sporite de siguranță și de mobilitate atât pentru mărfuri, cât și pentru pasageri.
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inițierea negocierilor asupra Acordurilor bilaterale moldo-române, care prevăd reconstruirea și reabilitarea podurilor transfrontaliere peste râul Prut. Reconstruirea, exploatarea și întreținerea acestora va fluidiza traficul între cele două state, va facilita comerțul pe piața internă și cea internațională, precum și va ancora statutul Republicii Moldova în calitate de punte între țările Uniunii Europene cu țările CSI.
Este vorba despre inițierea negocierilor privind:
· Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localitățile Leuşeni (MD)- Albiţa (RO);
· Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localităţile Cahul (MD) – Oancea (RO);
· Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localităţile Sculeni (MD) – Sculeni (RO).
Lucrările de modernizare și întreținere a celor 3 poduri transfrontaliere vor fi finanțate de Guvernul României. Acestea urmează a fi realizate până la finele anului 2027 și sunt parte a Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.
Reamintim că, în vara anului trecut, au fost finalizate lucrările de consolidare a podului rutier de frontieră Giurgiulești (MD) – Galați (RO), cu o investiție de circa 8 mil. RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.
Pentru începutul lunii aprilie curent, este prevăzută organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-române, la care se va discuta despre construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (MD) – Ungheni (RO). Acesta este parte a Autostrăzii UNIRII – autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (RO) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (MD).