[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trei instituții trec în subordinea Ministerului Justiției
29 Noiembrie

În subordinea Ministerului Justiției va trece Serviciul de Stat de Arhivă, Agenția Informații și Sisteme Juridice. De asemenea, proiectul de lege privind activitatea Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și alte subiecte au fost expuse astăzi în cadrul unui briefing de presă al Ministerului, transmite CURENTUL.

Secretarul General de Stat, Anatolie Munteanu, a informat despre reorganizarea Centrului de Informații Juridice și despre comasarea unor instituții.

„Se va reorganiza în Agenția Informații și Sisteme Juridice. Instituția creată va avea misiunea de a dezvolta sistemul de informare juridică. Va avea sarcina de aplicare a apostilei, legalizarea actelor oficiale și prestarea serviciilor informaționale, etc.. Va avea menirea de a ține evidența și sistematizarea legilor și ordonanțelor Guvernului, Parlamentului, Curții Constituționale, decretele Președintelui. A doua sarcină este de dezvolta și actualiza site-urile lex.justice și legis.md. Agenția se va ocupa de constituirea unui sistem constituțional. Directorul va fi numit și demis prin ordinul ministrului Justiției. De asemenea, Serviciul de Stat de Arhivă va trece în subordinea MJ. Aici vor trece și serviciile notariale”, a spus Anatolie Munteanu.

Secretarul General de Stat a informat și despre modificări la Legea privind prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității. „Proiectul vine pentru a perfecționa cadrul normativ. El se va baza pe 2 legi elaborate anterior. Este prevăzut ca, cetățenii străini și apatrizii să aibă aceleași drepturi și obligațiuni ca și cetățenii RM. În acest proiect vor fi reglementate competențele, vor fi extinse criteriile de nondiscriminare, monitorizarea și raportarea rezultatelor Consiliului pentru asigurarea egalității și eliminării discriminării. Aici vor activa experți independenți, internaționali, membri academici și societății civile. Aferent vor fi modificate 4 acte legislative”, a spus Anatolie Munteanu.

De asemenea, el a informat despre deschiderea unei comunități medicale într-un penitenciar din țară, ce va avea menirea de a trata deținuții dependenți de droguri. În penitenciare se află 470 de astfel de deținuți ținuți la evidență.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților