[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trei evenimente culturale la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vor avea loc astăzi. Detalii
2 Mai

Astăzi, 2 mai, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vor avea loc mai multe evenimente, începând cu ora 12:00, transmite CURENTUL.

Astfel, la ora 12:00 va avea loc Expoziția de fotografie „Monumente comemorative ale sec. al XVIII-lea”, iar la 14:00 va avea loc lansarea de carte „Corul „Doina Codrului” din Lozova. 110 ani de activitate”.

De asemenea, la ora 12:30, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va sărbători „Săptămâna Luminată la muzeu” – activitate ce include un program muzical pascal și o expoziție de pâine pascală cu genericul „Pasca – icoana Învierii”.

Programul muzical va avea loc pe scena din curtea muzeului cu participarea formațiilor folclorice de la palatul de Cultură Ungheni: ,,Vârsta de aur”, conducător Vitalie Scripcaru și ,,Răzeșii”, conducător Alexandru Galiț; formația folclorică de copii din s. Mingir, r. Hâncești „Cișmeaua căprioarelor”, conducător Mihai Mircos.

Expoziția de pâine pascală este realizată cu sprijinul Muzeului de istorie și etnografie Mingir, r. Hâncești, director Elena Mircos, a Asociației Obștești Casa Germană „Hoffnung”, președinte Tatiana Iuriev, SRL Fidesco, director general Falo Galina și a purtătorilor de tradiției din diferite localități.

Expoziția de pâine pascală are scopul de a sensibiliza opinia publică privind formele tradiționale de pască și pâine de pomenire în diversitatea locală: pasca cu brânză, cozonacul, pupăza, burnăcelul, hulubașul, cristata etc. În ultimii ani, conform constatării etnologilor, prepararea pâinii pascale a trecut în memorie pasivă. Pasca este considerată sacră în tradiția autohtonă, iar muzeul are menirea să păstreze și să transmită mai departe obiceiul străbun.

La sărbătoare va participa Studioul „Tezaur” și meșterii populari Eugenia Moldovanu și Ion Dascăl de la Centrul de Cultură și Tineret din mun. Bălți cu o expoziție-târg de ouă încondeiate, obiecte din paie și din lemn cu subiect pascal.

Intrarea este liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților