[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP-10 cei mai activi Ambasadori ai R. Moldova
26 Februarie

Redacția CURENTUL a elaborat un top – 10 al celor mai activi Ambasadori ai R. Moldova peste hotare. Oficialii s-au remarcat prin activitățile care le desfășoară în calitate de reprezentanți ai Moldovei.

Menționăm că topul dat reprezintă strict părerea redacției.

1. Ștefan Gorda, Ambasador al R. Moldova în Bulgaria

gorda

În anii 1998-2001 a ocupat diverse funcţii în cadrul MAE. A fost numit în 2010 Ambasador al R. Moldova în Cehia, iar din 2015 îndeplinește funcția de Ambasador al R. Moldova în Bulgaria. Ștefan Gorda acordă interviuri pentru presa din Moldova, merge la întâlniri cu oficialii europeni, participă la diverse manifestări. Este active și pe rețelele de socializare.

La 20 decembrie 2016 ambasadorul Ștefan Gorda a onorat invitația colegului american și a luat parte, în calitate de observator, la aplicațiile militare Platinum Lion 17-1, care s-au desfășurat pe poligonul Novo Selo din sudul Bulgariei.

gorda, militare

La 13 februarie, a oferit un interviu pentru TRM cu prilejul aniversării a 25-a a stabilirii relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Bulgaria.

La 10 decembrie 2016, la invitația Primarului or. Pleven, ambasadorul Ștefan Gorda a participat la solemnitățile prilejuite de celebrarea a 139 ani de la eliberarea Plevnei de sub ocupația otomană.

gorda, comemorare

2. Tudor Ulianovschi, Ambasadorul R. Moldova în Confederația Elvețiană

ulianovschi

Tudor Ulianovschi este și reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Oficiul ONU, OMC și alte organizații internaționale cu sediul la Geneva. A activat anterior în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, fiind ulterior șef de Direcție, responsabil de relațiile Republicii Moldova cu statele din America de Nord și Canada, Orientul Mijlociu și Asia. A fost și viceministru de Externe. În calitate de Ambasador, merge la diverse întâlniri cu diferiți oficiali europeni. Activitatea sa este publicată pe site-ul oficial al Ambasadei. Totodată, Ulianovschi este destul de activ și pe rețelele de socializare.

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a fost prezent la Ceremonia de prezentare a felicitărilor cu prilejul Noului An, Preşedintelui Confederaţiei Elveţiene, din partea Corpului diplomatic acreditat la Berna.

ulianovschi, berna

Ambasadorul i-a înmânat medalia „Meritul Civic” domnului Adolf Ogi, ex-Preşedinte al Elveţiei, Fondator şi Preşedinte al Comitetului de Patronaj al Fundaţiei Elveţiene „Swisscor”, pentru contribuţia personală la realizarea proiectelor sociale în ţara noastră şi susţinerea unor acţiuni de caritate pentru copiii aflaţi în dificultate.

ulianovschi, ordinul

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu E.S. Christa Markwalder, Preşedintele Consiliului Naţional al Adunării Federale a Confederaţiei Elveţiene.

ulianovschi, christa

De asemenea, Ambasadorul a avut întrevedere și cu E.S. dna Livia Leu, Ambasador, Şef al Direcţiei Relaţii Economice Bilaterale din cadrul Secretariatului pentru Afaceri Economice al Elveţiei.

ulianovschi, livia leu

La data de 6 februarie 2017 Ambasadorul Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, dl Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Forului Economic Mondial (WEF), dl Philipp Rösler, în cadrul căreia au fost examinate posibilităţile de cooperare şi discutate unele aspecte ale programului vizitei directorului WEF în Republica Moldova, care au avut loc la data de 23 februarie 2017, la invitaţia Prim–ministrului Pavel Filip.

ulianovschi, forum

3. Oleg Țulea, Ambasadorul R. Moldova în Ungaria, Ambasador agreat și în Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Croația

tulea

Fost deputat în Parlament și viceministru al Tineretului și Sportului. Face parte din echipa Partidului Democrat. A fost numit Ambasador anul trecut în ianuarie de către prim-ministru. Oleg Țulea este foarte activ pe rețelele de socializare în ceea ce privește activitatea sa ca reprezentat al R. Moldova în țările de referință.

Ambasadorul a participat, la 27 ianuarie, la Recepția tradițională organizată de Primarul or. Budapesta, Dl István Tarlós pentru Corpul Diplomatic.

tulea, receptie

A participat la Summit-ul ICE de la Sarajevo, împreună cu Ministerul Economiei.

tulea, mec

La 27 Noiembrie 2016, la Budapesta, a avut loc cea de-a VI-a ediție a târgului de caritate diplomatic Diplomatic Fair 2016, organizat sub Patronajul a Primei Doamne a Republicii Ungaria, dna Anita Herczeg, la care a participat și Ambasadorul Oleg Țulea.

tulea, tirg

4. Ala Beleavschi, Ambasador al R. Moldova în Canada

beleavschi

Ala Beleavschi a avut o practică de muncă în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză. A îndeplinit funcția de şef de direcţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2013 a fost numită Ambasadoare a R. Moldova în Canada, iar activitatea sa se manifestă prin diferite participări la întruniri care ar promova valorile țării noastre pe continental American.

Ambasadoarea a participat, la 12 februarie, în or. Montreal la un spectacol de excepție, care a lansat seria de evenimente dedicate aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și edificarea prieteniei între Republica Moldova și Canada.

beleavschi, dizabilitati

Ambasada Republicii Moldova la Ottawa a promovat și în acest an, împreună cu Comunitatea Moldovenilor din Quebec, frumoasele tradiții de Crăciun ale strămoșilor noștri, asigurând astfel caracterul tradițional al acestui Festival pe teritoriul Canadei.

beleavschi, festival

La 18 decembrie 2016, scena Teatrului Centrepointe din or. Ottawa, a găzduit un spectacol de excepție realizat de Ansamblul de dans „La Fantaisie”, condus de coregrafa și directorul artistic Irina Chircă, originară din Republica Moldova, la care a luat parte și Ambasadoarea.

beleavschi, la fantaisie

5. Dumitru Braghiș, Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă

braghis

A fost numit Ambasador în 2015. A deținut anterior funcția de prim-ministru al R. Moldova, a fost deputat în Parlament și viceministru, prim-viceministru al Economiei. Abilitățile de politician le-a păstrat până în prezent, astfel, în calitate de Ambasador organizează numeroase întâlniri cu oficialii din Federația Rusă, dar și din restul continentului asiatic.

La 9 decembrie 2016, în orașul Moscova, s-a desfășurat cea de-a 72-a ședință a Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente (CSI) la care a participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă D. Braghiș.

braghis, consiliul economic csi

La 1 februarie curent a avut loc întrevederea Ambasadorului Dumitru Braghiş cu Ambasadorul Republicii Senegal în Federaţia Rusă Abdou Salam Diallo.

braghi, senegal

Pe 03 februarie 2017,Dumitru Braghiș, a avut o întrevedere cu E.S. Slavenko Terzić, Ambasadorul Republicii Serbia în Federația Rusă.

braghis, serbia

La 06 februarie 2017 a avut loc întrevederea Ambasadorului Dumitru Braghiş cu Ambasadorul Republicii Benin în Federaţia Rusă Koto Sounon Rene.

braghis, benin

La 22 februarie curent la Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă a avut loc întâlnirea de creaţie a actorului moldovean de teatru şi film Igor Chistol cu colectivul misiunii diplomatice.

braghis, chistol

6. Gabriela Moraru, Ambasador al R. Moldova în Israel

moraru

Îndeplinește funcția de Ambasador din decembrie 2015. Anterior a fost Şef de Cabinet al Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, consilier al Ambasadei Estoniei, dar și șef al Departamentului Protocol al MAE. În calitate de Ambasadoare se manifestă prin activități de promovare a culturii R. Moldova.

La 16 februarie 2017, ambasadorul Gabriela Moraru a avut o întrevedere cu dna Tzipi Hotoveli, viceministrul afacerilor externe al Statului Israel. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte ce țin de relațiile bilaterale din ambele state.

moraru, viceministru externe

La 26 și 27 ianuarie 2017, Ambasadorul Republicii Moldova a participat la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului, care s-au desfășurat la Memorialului Yad Vashem și la Institutul Internațional de Studii în domeniul Holocaustului MASSUAH.

moraru, holocaust

La 13 ianuarie 2016, la Tel-Aviv, în incinta Teatrului „Moadon”, ambasadorul Gabriela Moraru și ministrul apărării Statului Israel, Avigdor Lieberman, au deschis festiv concertul formației „Zdob și Zdub”, care a înscris primul eveniment al anului consacrat celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel.

moraru, zdob si zdub

7. Mihai Gribincea, Ambasador al R. Moldova în România

gribincea

A fost numit Ambasador în noiembrie 2015. Anterior a activat în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului, Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. Este autorul mai multor publicații istorice. În calitate de Ambasador acordă interviuri pentru posturile TV din România, merge la diferite evenimente și întâlniri cu oficialii români.

Pe data de 20 februarie 2017, Ambasadorul Mihai Gribincea a participat la cea de-a XX-a sesiune ordinară, cu caracter jubiliar, a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACR), la București.

gribincea, adunarea generala asociatia comunelor

Pe 9 februarie, Mihai Gribincea a participat la întrevederea delegației MTID cu Maria Magdalena Grigore, Secretar de Stat, unde au fost discutate construcția podului peste Prut și au semnat un protocol de realizarea a acțiunilor convenite.

gribincea, mtid

Mihia Gribincea a fost prezent la lansarea albumului „Mari Succese” a compozitorului Eugen Doga, care cuprinde 18 din cele mai cunoscute melodii ale compozitorului.

gribincea, doga

8. Stela Stângaci, Ambasador al R. Moldova în Italia

stingaci

Îndeplinește funcția din 2013. În 2014 a obținut încă 3 funcții: Reprezentant permanent al R. Moldova la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), Programul Alimentar Mondial (PAM); Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar non-rezident al Republicii Moldova în Republica Malta; Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta.

Anterior a avut mai multe funcții în cadrul MAE. Este extrem de activă pe rețelele de socializare, unde publică des informații despre activitatea sa.

La o serată de omagiere a marelui Poet național Mihai Eminescu, Ambasadorul Stela Stîngaci i-a înmânat eminesciologului italian, Prof. Giuseppe Manitta, medalia „Mihai Eminescu” pentru merite deosebite în cercetarea moștenirii literare eminesciene.

stingaci, eminescu

La 22 ianuarie, ambasadorul Stela Stîngaci a luat parte la concertul Cameratei instrumentale „EptaFone” a Orchestrei Simfonice Naționale a Televiziunii publice italiene RAI, cu participarea renumitului violonist moldovean Constantin Beschieru, actualmente prima vioară a acestei renumite orchestre.

stingaci, orchestra

La 3 februarie 2017, la sediul Ambasadei, a avut loc reuniunea de evaluare post-electorală, în cadrul programului „Alegătorii peste Hotare”.

stingaci, post electorala

9. Gheorghe Leucă, Ambasador al R. Moldova în Azerbaidjan

leuca

Anterior a îndeplinit mai multe funcții în cadrul MAE. A fost și secretar al Direcției ONU în cadrul Ministerului, a activat în calitate de reprezentant permanent adjunct al ONU la New York. Participă la diverse întruniri, este activ în calitate de Ambasador.

La 22 februarie, Gheorghe Leucă, a avut întrevedere cu prim-ministrul Georgiei Giorgi Kvirikashvili, în cadrul cărora au fost discutate relațiile bilaterale dintre cele 2 state.

leuca cu ambasadorul georgiei

În decembrie 2016, Cetățeanului Republicii Azerbaidjan Suleimanov Gafur, care a participat, în perioada 1990-1991, la acțiunile de contracarare a separatismului și la luptele din timpul conflictului din Transnistria în anul 1992 i s-a înmânat, post-mortem, ordinul „Credință Patriei” de către Ambasadorul Gheorghe Leucă. Distincția a fost primită de către fiul răposatului.

leuca, ordinul credinta patriei

În perioada 18-21 decembrie 2016, în orașul Ganja, Republica Azerbaidjan, a avut loc a III-a ediție a Festivalului Vinului la care pentru prima dată a fost reprezentată și Republica Moldova. La eveniment a participat și Ambasadorul Gheorghe Leucă.

leuca, festivalul vinului

10. Eugen Revenco, Ambasador al R. Moldova în Letonia

revenco

Fost consilier al speakerului Parlamentului. A avut câteva funcții la MAEIE. De asemenea, a fost și reprezentant al Misiunii ONU în Geneva. Este activ în calitate de Ambasador.

La 26 ianuarie curent, Ambasadorul Eugen Revenco a prezentat oportunitățile de afaceri în Republica Moldova în cadrul întâlnirii cu un grup de companii letone.

revenco, companii letone

La 19 ianuarie 2017 Ambasadorul Eugen Revenco a discutat cu Uldis Lielpēters, Sub-secretarul de Stat al Ministerului Culturii al Republicii Letonia, dinamica și posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniul culturii între ambele țări.

revenco, relatiile in cultura

Totodată a avut o întrevedere cu Primarul Jānis Rozenbergs și Clubul de business Cēsis privind Cooperarea moldo-letonă în domeniul economic și cultural.

revenco, cooperarea economica

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor moldo-letone de prietenie şi colaborare și merite în aprofundarea legăturilor interculturale, doamna Maria Briede-Macovei și domnul Leons Briedis au fost onorați cu medalia „Meritul Civic” de către Ambasadorul Eugen Revenco.

revenco, mertirul civic

Autor: CURENTUL
Foto: MAEIE, facebook, google

Inapoi la arhiva noutaților