Fie că au gestionat sau gestionează dosare de interes public, fie că s-au făcut remarcați grație funcțiilor deținute, cel puțin 10 avocați din cei peste 2 mii de membri ai Uniuni Avocaților din Republica Moldova sunt cunoscuţi publicului larg. CURENTUL a elaborat un top al celor mai cunoscuți 10 avocați din țară, iar în calitate de criteriu a luat aparițiile publice ale acestora. Precizăm că topul respectiv reprezintă opinia redacției, iar ordinea nu înseamnă obligatoriu și importanța.
1. Vladislav Gribincea (22 aprilie, 1980)
Este Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010, iar în sectorul non-guvernamental activează din anul 2002. A fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. Tot el a fost implicat plenar în elaborarea Legii privind Reformarea Procuraturii. Este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova.
Începând cu anul 2002, Vladislav Gribincea reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în litigii strategice la nivel naţional. El a compărut în faţa CEDO în calitate de reprezentant în multe cauze importante sau de o complexitate deosebită, cum ar fi Ilaşcu şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Ivanţoc şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Guja c. Moldovei, Boicenco c. Moldovei, Manole şi Alţii c. Moldovei, Iordachi ş.a. c. Moldovei, sau Urechean şi Pavlicenco c. Moldovei.
2. Vitalie Nagacevschi (28 ianuarie, 1965)
Avocat care a fost şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010. Este membru al Biroului Asociat de Avocați „Nagacevschi și Partenerii”. Din 1991 până în 1994 a activat la Procuratura sectorului Ciocana din orașul Chișinău. Din 1994 până în 2001 a fost director la direcția Relații Internaționale a Ministerului Justiției din Republica Moldova. Din 1997 până în 2001 a fost Agent Guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din 2001 până în 2009 a activat ca avocat, cumulativ fiind președinte al organizației obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”. Nagacevschi l-a apărat pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc într-un dosar intentat contra Mișcării Antimafie. Tot el este cel care a contestat legalitatea camerelor de monitorizare video.
3. Oleg Efrim (7 noiembrie, 1975)
Între anii 2002 și 2008, Oleg Efrim a fost avocat-partener la biroul asociat de avocați „Avornic&Partenerii”. În perioada octombrie 2008 – noiembrie 2009 a fost avocat parlamentar (ombudsman) al Republicii Moldova la Centrul pentru drepturile omului. Din noiembrie 2009 până în mai 2011 a fost viceministru al Justiției Republicii Moldova. La 6 mai 2011, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 124, a fost numit ministru al Justiției al Republicii Moldova.
Este unul dintre fondatorii casei de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații” (ERA). Efrim a fost nominalizat de către prestigioasa publicaţie Best Lawyers în secţiunea Litigii în anul 2009 şi de Chambers & Partners în secţiunea Soluţionarea disputelor în anul 2008. Domeniile de expertiză ale lui Oleg Efrim sunt: investiţii, dreptul corporativ şi comercial, fuziuni şi achiziţii, proprietate intelectuală, audit juridic, achiziţii publice şi PPP-uri, reglementare, litigii comerciale şi civile.
4. Igor Popa (11 februarie, 1976)
5. Violeta Gașițoi (1 februarie, 1980)
Este o avocată, domeniul de activitate al căreia este respectarea drepturilor omului. Verticalitatea și corectitudinea sunt principiile după care se conduce în carieră.
În Republica Moldova, condamnată în mod repetat la CEDO pentru nedreptățile femeilor abuzate, Violeta Gașițoi este una dintre puținele avocate care și-a dedicat activitatea monitorizării și asistenței victimelor. Printre cauzele cu ecou asistate de aceasta se numără și dosarul în care un medic psihiatru din Bălți ar fi violat numeroase paciente.
6. Ion Dron
Avocat, șef al B.A.A „Brănișteru, Dron și Partenerii”, Președinte al Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice”.
A devenit cunoscut în presă atunci când a candidat independent în Consiliul Municipal Chișinău, în anul 2015.
Ion Dron s-a manifestat de nenumărate ori ca apărător al drepturilor animalelor, câștigând procese împotriva primăriei.
7. Ion Manole
Avocat din Republica Moldova, preşedinte al Asociaţiei „Promo-Lex”. Este cunoscut în special prin activităţile de asigurare a drepturilor în regiunea transnistreană. A câştigat procese de răsunet la CEDO, inclusiv în care Rusia a fost condamnată. Un dosar de răsunet al său a fost cel al şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
8. Ana Ursachi (22 august, 1977)
Este una dintre cele mai active și cunoscute femei în avocatura moldovenească. A fost consultant în Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului RM, după care mai mulţi ani consecutiv s-a implicat ca trainer în cadrul programelor Asociaţiei Avocaţilor Americani CEELI. Din 2009 este expert naţional în cadrul seminarelor de specialitate pentru avocaţi şi procurori.
S-a făcut cunoscută în presă datorită mai multor dosare care au ţinut de evenimentele din 7 aprilie 2009, dar şi prin faptul că a reprezentat în instanţă mai mulşi politicieni şi oameni de afaceri cunoscuţi. În prezent, nu se află în RM.
9. Roman Zadoinov ( 14 mai, 1975)
Avocat din Republica Moldova, dar care s-a stabilit cu traiul în America, la New York, unde studiază securitatea cetățenilor, siguranța și securitatea juridică, dreptul Statelor Unite ale Americii.
În 2001 a primit licenţa de avocat în cadrul Baroului Avocaţilor din Moldova, remarcându-se ulterior în cazuri de apărare a drepturilor omului. A fost angajat în calitate de expert pentru ONG-ul internaţional „Amnesty Moldova” și expert și formator în domeniul discriminării la Institutul pentru Drepturile Omului.
Din 2011 este membru al Comisiei de disciplină în Baroul Avocaţilor din Moldova. Este apreciat de colegi pentru onestitate, ambiţie și perseverenţă.
S-a făcut remarcat în presă datorită dosarului penal în cazul tânărului Vitalie Colibaba, care în anul 2005 a fost torturat în Comisariatul de poliţie Buiucani, fiind învinuit de cauzarea leziunilor corporale unui inspector de sector. Procuratura, în loc să investigeze cazul de tortură, a intentat o cauză penală împotriva avocatului Roman Zadoinov, învinuindu-l de abuz de funcţie și prejudiciere a imaginii Republicii Moldova la CEDO. Avocatul declara atunci că procurorii au recurs la ameninţări directe în adresa sa. El s-a adresat CEDO şi a câștigat cauza.
10. Eduard Digore (14 mai, 1977)
A studiat la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, România.
Deşi are un nume în breaslă, avocatul s-a făcut cunoscut în presă îndeosebi datorită dosarului Diaspora contra Comisiei Electorale Centrale. Împreună cu avocata Veronica Mihailov-Moraru, din numele Diasporei, el a cerut să se recunoască că la scrutinul din 13 noiembrie 2016, moldovenilor din străinătate le-a fost încălcat dreptul la vot.
Autor: CURENTUL
Foto: google