[ X ]
[ X ]
[ X ]
Toate lucrările agricole se finalizează în noiembrie
11 Noiembrie

În prima jumătate a lunii noiembrie pe teritoriul țării are loc încetarea procesului de vegetaţie a plantelor. La măr, prun, cais, cireş, vişin şi păr în această perioadă se finalizează desfrunzirea, transmite CURENTUL.

Potrivit datelor medii multianuale, vegetaţia culturilor de toamnă încetează în medie în intervalul 21-26 noiembrie. Această perioadă corespunde cu trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +3°С în direcţia scăderii ei. De obicei, către acest termen culturile de toamnă se află în faza de înfrăţire în masă.

În luna noiembrie se finalizează toate lucrările agricole. Numărul de zile favorabile pentru lucrările de câmp în luna noiembrie sunt în descreştere. Astfel, dacă în prima decadă ele alcătuiesc în medie 8-9 zile, în decada a doua – 4-7 zile, iar în decada a treia – numai 2-5 zile. În restul zilelor din luna noiembrie lucrările agricole nu pot fi efectuate din cauza supra umezirii, îngheţării solului sau formării stratului de zăpadă.

La sfârşitul lunii noiembrie, până la semnalarea temperaturii aerului de -6ºC şi mai jos, coardele de viţă de vie la soiurile de masă şi tehnice nerezistente la temperaturi joase pretutindeni se îngroapă pentru perioada de iarnă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților