[ X ]
[ X ]
[ X ]
Toată viața și-a dedicat-o medicinii și a fost răsplătită pe măsură! Ea e femeia care a început totul de la zero, iar astăzi are cu ce se mândri!
23 Martie

A început totul de la zero, dar prin multă muncă și perseverență și-a realizat visul de a deveni medic. A lucrat la mai multe instituții medicale, a investit mult în studii, așa că, în 2003 a fost desemnată „Cel mai bun medic de familie”. A scris două cărți de specialitate, dar și peste 100 de articole științifice, iar astăzi este medicul Șef sanitar al municipiului Chișinău. Este vorba despre Luminița Suveica, care ne-a povestit istoria sa în cadrul proiectului CURENTUL- „Carieră de succes”.

„Eu am început de la zero. Profesia de medic am ales-o, deoarece mama mea a fost asistentă medicală și eu am vrut să urmez această cale. Pe parcursul studiilor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova am lucrat preparator la Catedra de Biologie, apoi la cea de Anatomie, iar, după anul III de studii am lucrat ca asistentă medicală în cea mai complicată secție – Secția de Hepatologie a Spitalului Clinic Republican. Așa am învățat mai multe abilități practice în medicină. După absolvirea USMF am început activitatea ca medic terapeut de sector la policlinică, apoi am făcut specializare primară în medicină de familie și am fost printre primii medici de familie la Centrul Model al Medicilor de familie „Pro San”, unde am activat medic de familie timp de 7 ani. În această perioadă am făcut specializare primară în Endocrinologie, am deschis prima Școală a pacientului cu Diabet zaharat și studiind mai profund diabetul, lucrând zilnic cu acești pacienți – am scris teza de doctor, pe care am susținut-o în 2007”, spune ea.

De asemenea, a participat la concursul „Cel mai bun medic de familie în anul 2003”, unde a luat Premiul mare.

„Din 2001 am început activitatea didactică la Catedra medicina de familie, unde am ore până astăzi pentru studenți, rezidenți dar și medici de familie. În anul 2007 am început activitatea la Direcția Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău ca specialist principal, iar în anul 2009 am devenit director al acestei instituții până în 2013”, afirmă Suveica.

Tot în anul 2013 a acceptat provocarea de a fi medic Șef sanitar de stat al municipiului Chișinău, medic Șef al CSP Chișinău.

„Nu a fost ușor, dar foarte interesant. De asemenea, am elaborat prima curriculă pe nutriție pentru studenții USM, facultatea de biologie, unde am predat acest curs și am scris cartea „Bazele Nutriției”, am scris cartea „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat” și am publicate peste 100 articole științifice în reviste naționale și internaționale. Particip la multe conferințe, seminare internaționale. Am susținute 2 teze de master: Master în Sănătate publică și master în Drept, iar acum fac masterat la Academia de administrare publică în Științe economice, specialitatea Management”, mai spune ea.

Luminița Suveica ne-a mărturisit care este cheia succesului. „Desigur că, este disciplina, perfecționarea continuă, participarea la multe conferințe, seminare, training – uri, dorința de a cunoaște mai mult, de autodezvoltare și tendința spre perfecțiune”.

Pentru anul 2017 își propune să realizeze mai multe activități.

„Voi organiza mai multe evenimente de promovare a sănătății, îmi propun reeditarea cărții „Bazele Nutriției”. Un alt obiectiv foarte important pentru mine este de a face schimbări în alimentația copiilor în grădinițe, de a lucra alături cu specialiștii și de a face schimbări, deoarece foarte mult îmi doresc să avem meniuri sănătoase cu produse de calitate și o generație sănătoasă care să crească aici la noi acasă”, precizează Luminița Suveica.

suveica7

suveica6

suveica5

suveica4

suveica3

suveica2

suveica1

suveica

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  2. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |
  3. Ulianovschi: În afară de obținerea statutului de candidat la UE - datorită conjucturii geopolitice - puterea PAS se întrece în antirecorduri  
    Politică |
  4. Maia Sandu, la întrevederea cu reprezentanții CCI: Aderarea la UE este singura șansă ca Moldova să mențină pacea
    Politică |
  5. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  1. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  2. Dorin Recean, în discuții cu oamenii din raionul Sângerei: Le-a povestit despre importanța parcursului european al țării noastre
    Politică |
  3. Ministerul Muncii precizează că 10 mai va fi zi lucrătoare
    Social |
  4. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  5. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |