[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sunt alegerile libere și corecte în Moldova? Uite ce au răspuns cetățenii, potrivit unui sondaj!
13 Mai

Majoritatea cetățenilor sunt hotărâți cu ce partid vota la alegeri înainte de campania electorală – arată datele unui sondaj efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, în perioada 1- 10 mai curent, pe un eșantion de 1189 respondenți, informează CURENTUL.

Potrivit sondajului, fiind întrebați, de obicei, când se hotărăsc cu ce partid o să voteze, respondenții au spus: înainte de campania electorală – 57,8%, în timpul campaniei electorale – 9,7%, cu doar câteva zile înainte de ziua votării – 9,7%, chiar în ziua votului – 7,1% și nu votează – 5,2%.

Fiind întrebați, cum a decurs, în opinia lor, campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, respondenții au spus: a decurs fără încălcări – 26,9%, a decurs cu încălcări – 52,8%, și nu știu – 20,3%.

Totodată, fiind întrebați, cum consideră, care este motivul principal al comiterilor fraudelor electorale, respondenții au spus: pentru a obține sau de a se menține la putere – 72,5%, pentru a dezvolta relațiile în cadrul structurilor de stat (inclusiv relații de corupție) – 23,4%, pentru a micșora influența forțelor din opoziție – 22,5%, pentru a demonstra puterea și consolidare a resurselor administrative – 12,3%, pentru a ascunde încălcările legislației comise anterior în cadrul campaniei electorale – 19,8%, altceva – 0,6% și nu știu – 4,7%.

În context, fiind întrebați dacă cred că alegerile în RM sunt libere și corecte, cetățenii au răspuns: da – 26,3%, nu – 65,6% și nu știu – 8,1%.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților