[ X ]
[ X ]
[ X ]
Subiectul privind participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, în atenția deputaților
26 Aprilie

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a solicitat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, audierea viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în legătură cu decizia protocolară din 24 aprilie curent, cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, informează CURENTUL.

Șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a menționat că are mai multe întrebări care-i trezesc suspiciuni în procesul politicii Guvernului pentru procesul de integrare.

„Semnarea acestei decizii comune, pe lângă caracterul contradictoriu din punct de vedere constituțional cel privește pe unul din participanți, comportă o serie de probleme subsecvente cum ar fi:

1. Aspectele financiare ale procesului de emitere a certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor. În Transnistria sunt câteva sute de mii de autovehicule. Unde vor fi vărsate fondurile pentru executarea serviciului de reînregistrare? Altfel spus, iarăși creăm premise de finanțare a regimului secesionist, similare sistemului energetic?

2. Activitatea comună precum și bazele informaționale interoperabile sunt supuse unor riscuri iminente sub aspectul încălcării legislației privind protecția datelor cu caracter personal ale cetățenilor Republicii Moldova.

3. La 1 aprilie 2017 au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Contravențional care interzic conducerea mijloacelor de transport transnistrene de către cetățeni ai Republicii Moldova, care nu au domiciliul în stânga Nistrului. Cum se va răsfrânge această interdicție asupra numerelor neutre?”, a punctat Deliu.

Totuși, în final, propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților