[ X ]
[ X ]
[ X ]
Subiectele de pe agenda procesului de reglementare transnistreană pentru 2021 – discutate de Aureliu Ciocoi cu reprezentantul OSCE
26 Ianuarie

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi, cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, transmite CURENTUL.

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat un spectru larg de subiecte care se regăsesc pe agenda anului curenta procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Printre prioritățile – cheie se numără: asigurarea asistenței pentru protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și restabilirea liberei circulații în și dinspre regiunea transnistreană; menținerea unei dinamici pozitive în platformele de negocieri; crearea premiselor propice pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”; implementarea înțelegerilor din așa-numitul pachet „Berlin plus” și soluționarea celor mai urgente probleme în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului ș.a.

De asemenea, a fost discutată și necesitatea de a elimina toate barierele introduse în regiunea transnistreană în contextul pandemiei.

Șeful interimar al Executivului a menționat că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru menținerea unui dialog dinamic și constructiv, îndreptat în favoarea intereselor populației. Aureliu Ciocoi a subliniat că instituția mizează pe suportul Președinției în exercițiu OSCE în vederea soluționării cu eforturi comune a problemelor ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De menționat este faptul că, în anul 2021 președinția OSCE este deținută de către Suedia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților