[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studiu: 67% sunt de acord cu afirmația că votul electronic s-ar bucura de un nivel înalt de încredere publică în Republica Moldova
3 Octombrie

Asociația Promo-LEX organizează o masă rotundă cu privire la percepția cetățenilor față de instrumentele tehnologiei informației în perspectiva implementării votului prin Internet, informează CURENTUL.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a vorbit despre unele detalii cu privire la studiul inițiat. „Dorim să vă prezentăm un nou studiu, pe care l-a elaborat Asociația Promo-LEX, cu privire la posibilitatea de a adopta în Republica Moldova votul electronic ”, a declarat el.

Expertul independent, Livia Țurcanu, a prezentat unele concluzii cu privire la percepția cetățenilor cu privire la studiu. „Studiul a fost focusat pe reflectarea percepției cetățenilor față de tehnologia informației în perspectiva implementării votului prin internet, ca într-un final să putem deduce o atitudine pentru o eventuală implementare. Votul prin internet depinde de două principii, unde pe de o parte – trebuie să putem spune cu certitudine cine a votat, iar pe de altă parte – să nu putem spune cu certitudine pentru cine s-a votat. Concluziile la care am ajuns sunt că legislația electorală urmează a fi revizuită în vederea adoptării noilor concepte specifice votului prin internet. Totodată, va fi necesară o analiză aprofundată asupra conceptului legal al votului secret, or votul electronic este exprimat într-un mediu necontrolat. Noi am avut un sondaj cu privire la încrederea cetățenilor cu privire la internet. Astfel, cetățenii, în mare parte, pe scara de la 1 la 5, au acordat nota de 4. Ceea ce în viziunea mea, reprezintă o poziție bună. Totodată, 67% sunt de acord cu afirmația că votul electronic s-ar bucura de un nivel înalt de încredere publică în Republica Moldova”, a menționat ea.

Directorul de Program Promo-LEX, Pavel Postica, a comunicat despre durata implementării proiectului. „Pregătirea acestui deliciu, cu siguranță, va dura”, a precizat el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților