Studenții și studentele de la USM care învață Game Design și Producție Multimedia pot practica în noile laboratoare Profesiile Viitorului de la USM. Primul laborator a fost amenajat în incinta Facultății de Informatică și Matematică de la USM, aici unde studenții învață dezvoltarea jocurilor. Cel de-al doilea laborator se află la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării și oferă toate condițiile pentru a dezvolta ideile studenților de la Producție Multimedia chiar din primul an de licență.
Laboratoarele au fost echipate cu 38 de computere performante, căști, laptop-uri pentru profesori, TV, mobilier ergonomic, toate pentru o predare interactivă, bazată pe aspecte practice. Echipamentul a fost oferit de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, iar amenajarea și repararea spațiilor a fost asigurată în parteneriat cu Asociația Industriilor Creative din Moldova (COR).
„Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și partenerii Marea Britanie și Suedia, vin să ne ghideze în specificul inovațiilor și în domeniile care sunt mai puțin dezvoltate în țara noastră, dar pe care ne dorim să le implementăm. Mă bucur că Universitatea de Stat din Moldova a fost unul din liderii care s-au implicat și au atras cei mai mulți studenți la aceste trei specialități noi”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
„Fără susținerea constantă a partenerilor de dezvoltare, nu ne-am fi putut bucura de acest eveniment prin care inaugurăm un nou Laborator performant, care va aduce doar beneficii studenților și profesorilor. Vreau să mulțumesc pe această cale și întregii echipe de la USM, care a muncit la realizarea acestui obiectiv. Suntem constant preocupați să atragem cât mai multe proiecte investiționale pentru a ne alinia la standardele europene”, a declarat Rectorul USM, Igor Șarov.
Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, Doina Nistor: „Este un parcurs extraordinar și vreau să mulțumesc USM-ului pentru implicare și străduința de a face ceva nou și inovativ pentru studenți. Este îmbucurător să vedem că la această universitate avem studii de aceeași calitate precum la universitățile de peste hotare. Noi vom continua să oferim asistență prin invitarea specialiștilor internaționali în domeniul tehnologiilor viitorului, dar și a reprezentanților sectorului privat de la noi din țară, care au o experiență remarcabilă în aceste domenii ”.
Studenții USM de la specialitățile Game Design și Producție Multimedia au prezentat lucrările realizate de ei în cadrul cursurilor și au vorbit despre cât de importante sunt tehnologiile în pregătirea lor profesională.
Game design, animația și multimedia înregistrează creșteri accelerate în sectoarele de divertisment. Valoarea industriei mondiale de jocuri în 2021 a fost de 180 de miliarde de dolari, cu o creștere de 14,4% comparativ cu anul 2020, cea de animație va ajunge la valoarea de 642,5 miliarde dolari până în 2030, iar new media va atinge o cifră de afaceri de 837 de miliarde de dolari până în 2026.
Industria Creativă în Republica Moldova este reprezentată de 2.200 de companii cu 10.000 de angajați și circa 2.500 de liber profesioniști. În 2021, veniturile acestui sector au ajuns la 174 de milioane de dolari în țară.
Tocmai de aceea, anul trecut, în trei universități din țară au fost create programe de licență în animație, dezvoltare jocuri și multimedia, scopul cărora este să răspundă cererii pieței muncii de cadre calificate în domeniu pentru majoritatea companiilor de creație, inclusiv cu investiții străine, care înregistrează o lipsă acută de forță de muncă cu aptitudini și cunoștințe în industriile creative, producția de conținut video/audio, jocuri și arte interactive, servicii de design etc.
În total, la cele 5 specialități noi din 3 universități din țară sunt 284 de studenți în anul I. Astfel de laboratoare au mai fost deschise și la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Investiția totală a USAID, Suediei și Marea Britanie pentru dotarea cu echipament a tuturor laboratoarelor din cele trei universități este de peste 243 de mii de dolari pentru 96 de computere și accesorii performante.