Metoda de producere a strugurilor de masă cultivați pe sisteme Gable și Pergola, larg răspândite în țările europene, este promovată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), deoarece permit obținerea recoltelor înalte și calitative, transmite CURENTUL.
Printre avantajele sistemului de conducere Gable și Pergola pentru vița de vie, agricultorii din Republica Moldova, care au adoptat deja aceste metode au menționat: coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare, bobițe mari, aerisirea bună a plantei, ce reduce riscul îmbolnăvirilor, creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor.
Piotr Mihov, managerul companiei Terra Vitis, care a adoptat sistemul Gable pentru cultivarea strugurilor de masă, afirmă că această metodă sporește calitatea strugurilor, dar și cantitatea recoltei cu cel puțin 30%.
Viorel Bezman, agronomul companiei AMV-Grape, susține că strugurii de masă cultivați pe sistemul Pergola sunt foarte calitativi. Plantația companiei cultivată pe Pergola are trei ani, iar în anul curent au fost deja recoltați primii struguri comerciali de calitate foarte înaltă, a precizat reprezentantul AMV-Grape.
Proiectul USAID/APM a lansat un program de susținere și promovare a tehnologiilor moderne de cultivare a strugurilor de masă, care le permite fermierilor să producă struguri calitativi și competitivi pentru piața internațională. Rezultatele pozitive ale experiențelor realizate cu suportul USAID/APM sunt prezentate în cadrul instruirilor organizate pentru producătorii de struguri din diferite regiuni ale Republicii Moldova.
Utilizarea sistemului Gable și Pergola este recomandat practic pentru toate soiurile de struguri de masă cultivate în Republica Moldova. Sistemele Pergola sau Gable sunt utilizate în special în Chile, Italia, Spania și SUA. Aceste metode pot spori recolta de circa patru ori, comparativ cu metodele clasice de producere pe spalier a strugurilor de masă care oferă doar circa 10-12 tone de struguri de masă per hectar.
În 2017 în Republica Moldova au fost recoltate circa 110 mii tone de struguri de masă, iar exportul a fost de circa 80 de mii de tone. Republica Moldova exportă în mare parte în Federația Rusă, România, Belarus, Irak, Letonia etc.
În anul curent, urmare a consultărilor producătorilor de struguri de masă, desfășurate cu susținerea partenerilor de dezvoltare, înființarea plantațiilor de viță de vie pe sistemul Gable și Pergola a fost propusă pentru subvenționare din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.
Cristina Pendea