[ X ]
Străinii vor beneficia de servicii din domeniul azilului la un nou sediu
20 Ianuarie

Războiul din Ucraina a generat aflux masiv și spontan de persoane strămutate, care sunt nevoite să caute refugiu și protecție în țările din regiune. Pentru prima dată în istoria țării noastre, într-un timp restrâns, a fost înregistrat un număr record de cereri de azil. De la începutul războiului, peste 750.000 persoane din Ucraina au intrat în Republica Moldova, dintre care circa 102.000 persoane ¬rămân în continuare pe teritoriul țării noastre. Tot în această perioadă, peste 11.000 persoane au solicitat azil.

Astăzi, 20 ianuarie, a avut loc inaugurarea sediului Direcției azil și apatridie al Inspectoratului General pentru Migrație și a Ghișeului de documentare a beneficiarilor de protecție temporară. Deschiderea sediului reprezintă un pas important spre modernizarea autorității competente pentru străini și acordarea unor servicii calitative și rapide beneficiarilor solicitanți.

„Am demonstrat că societatea noastră este una care nu doar declară, dar și trăiește valorile europene. Aceasta s-a văzut prin felul în care am gestionat împreună criza refugiaților – cetățeni, voluntari, organizații neguvernamentale, întreprinderi private, Guvern și autorități publice locale”, a menționat Natalia Gavrilița, Prim-ministru Republicii Moldova.

Noua locație va fi destinată deservirii străinilor, care solicită acordarea protecției temporare, străinilor care solicită alte forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova (statut de refugiat sau protecție umanitară), precum și străinilor care solicită recunoașterea statutului de apatrid.

Noile facilități și servicii vor asigura condiții optime pentru toate grupurile de persoane ce solicită:

• înregistrare și eliberarea documentelor de identitate beneficiarilor de protecție temporară;

• recepționarea, înregistrarea și examinarea cererilor de azil și de recunoaștere a statutului de apatrid;

• desfășurarea interviurilor cu solicitații de azil și solicitanții statutului de apatrid;

• eliberarea actelor de identitate solicitanților de azil, refugiaților, beneficiarilor de protecție umanitară, solicitanților statutului de apatrid și apatrizilor;

• informarea și consilierea privind drepturile și obligațiile prevăzute de legislația Republicii Moldova pentru categoriile de persoane menționate supra, precum și oportunitățile de accesare a serviciilor și programelor de integrare, oferite de autoritățile statului.

Toate birourile serviciilor furnizate sunt organizate astfel, încât să fie asigurată funcționalitatea direcției și evitarea supraaglomerării la ghișeuri. Capacitatea sediului este de 42 locuri de muncă.

„În primele luni de război, munca de înregistrare și primire a refugiații avea loc în aer liber și în corturi ridicate lângă punctele de frontieră, în plină iarnă. A urmat apoi tabăra temporară, unde activitățile propriu zise aveau loc în corturi, de data aceasta încălzite. Iată că la nici un an de zile, avem o clădire dotată la standarde internaționale, pentru a putea acorda suport tuturor persoanelor refugiate, care au nevoie de protecție internațională”, a menționat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne.

Amenajarea sediului a fost posibilă datorită suportului acordat de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Prin intermediul sprijinului partenerilor de dezvoltare, a fost asigurată dotarea cu mobilier și echipament tehnic necesar organizării locurilor de muncă pentru toți angajații implicați în procesul de implementare a protecției temporare și asigurare a procedurii de azil și apatridie. Totodată, de către UNHCR sunt amenajate și încăperile auxiliare, cum ar fi sala de așteptare, sala de interviu, blocurile sanitare și teritoriul aferent sediului. Bugetul alocat de către UNHCR în acest sens constituie peste 1,5 mln. USD.

„Republica Moldova a demonstrat solidaritate remarcabilă cu refugiații din Ucraina. Este imperativ pentru comunitatea globală să fie alături de poporul moldovenesc, în timp ce acesta își asumă responsabilitatea internațională de a salva vieți. Organizația mea, UNHCR, a fost aici de la începutul crizei, ajutând refugiații și comunitățile gazdă din Republica Moldova și noi vom rămâne prezenți până când refugiații vor putea pleca acasă, în condiții de siguranță și demnitate. Dar este nevoie în mod urgent de mai mult sprijin internațional pentru a asista refugiații și comunitățile gazdă deopotrivă”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Oficialii participanți la eveniment au remarcat condițiile îmbunătățite pentru prestarea serviciilor către solicitanții unei forme de protecție în Republica Moldova, care asigură condiții optime de muncă pentru angajații subdiviziunii, respectarea drepturilor omului și permite o analizare corectă și eficientă a cererilor înaintate.

DG6_2795

Inapoi la arhiva noutaților