[ X ]
Știa din clasa a V-a ce vrea să devină! Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, povestește în detalii cum și-a construit cariera
4 Aprilie

Consilierul Președintelui R. Moldova în domeniul juridic și relațiilor instituționale, reprezentantul Președintelui în relațiile cu Guvernul și Parlamentul, Maxim Lebedinschi încă din clasa a V-a știa că vrea să devină avocat, deși tatăl său insista să aleagă alt domeniu. În anii de studenție, consilierul Președintelui mergea la frații săi să „prindă” materia penală și procesuală. În anul 2010, Maxim Lebedinschi a obținut licența de avocat, în 2012 a devenit reprezentantul deputaților PSRM în fața Curții Constituționale, în 2015 a devenit Consilier municipal și în 2016 membru al Comisiei Electorale Centrale. Totuși, a renunțat la funcția din urmă pentru a deveni Consilierul Președintelui. Despre toate realizările obținute până acum, Maxim Lebedinschi ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

„După finisarea studiilor liceale din orașul natal, în anul 2004, am fost admis la studii la Facultatea Drept al Universității de Stat din Republica Moldova. Deși tatăl și 2 frați mai mari la fel aveau studii juridice, părintele a încercat să mă convingă să renunț la ideea de a merge la Facultatea de Drept, fiindu-mi propuse alte variante de genul IT, Medicină, etc.. Însă, luând în considerație că încă din clasa a V-a știam exact că vreau să devin avocat, am fost insistent asupra alegerii mele.

Începând studiile, am perceput din start că pentru a înțelege mai bine materia, teoria urmează a fi combinată cu practica. Din acest motiv, zilnic, mergeam fie la fratele mai mare la Comisariatul de Poliție unde acesta activa în calitate de ofițer de urmărire penală, pentru a acumula cunoștințe în materia penală și procesual penală, fie mergeam la Biroul de Avocați „Avornic și Partenerii”, unde sub egida avocatului Teodor Bordei mă familiarizam cu domeniul civil, asistența corporativă, proprietatea intelectuală și altele. Mulțumită tutorilor mei, pe parcursul facultății mergeam în procese de judecată, inițial ca observator, iar după, în calitate de reprezentant în bază de procură, unde am reușit să-mi fac o bază de cunoștințe practice, fapt ce mi-a permis să percep mai ușor și materia universitară.

Imediat după facultate, discutând cu colegii cine și în ce direcție vrea să se dezvolte, fiecare își expunea visurile: cineva dorea să fie judecător, cineva procuror, profesor, etc., eu însă mergeam ferm spre avocatură. Drept reacție, mai mulți colegi au replicat că „pentru a deveni avocat bun, cu clienți buni, este necesar să lucrezi măcar vreo 5 ani în calitate de procuror, grefier sau simplu jurist la întreprindere, pentru a acumula experiență și clientelă”. Din fericire, asupra aspectelor de experiență și clientelă am lucrat încă din anii de studenție și am continuat calea spre avocatură, mergând la stagiul profesional sub egida aceluiași Teordor Bordei la același Birou de Avocați. După finisarea stagiului, în sesiunea toamna-iarna anului 2009, am susținut cu succes examenul de accedere în profesia de avocat, iar în ianuarie 2010 fiind eliberată și licența de avocat de către Ministerul Justiției.

Din start, îmi desfășuram activitatea în cadrul biroului individual de avocat, fără a mă specializa în careva domeniu, respectiv, fiecare dosar era o încercare sau o modalitate de afirmare profesională, unde urma să demonstrezi că poți și meriți, fie că vorbim de dosar din contul statului, fie că este vorba de un dosar în bază de contract, ceea ce conta era identificarea soluțiilor potrivite pentru clienți.

Aproximativ în anul 2012, în paralel cu activitatea de avocat am început să mă implic și în activitatea politică. Astfel, devenind membru PSRM am considerat că în cadrul formațiunii urmează să mă ocup cu ceea la ce mă ajunge capul și mi-am pus o nouă încercare: am devenit reprezentantul deputaților PSRM în fața Curții Constituționale, în paralel acordând asistență și la procesul legislativ.

În ianuarie 2014, împreună cu fratele meu mai mare, care la acel moment devenise și el avocat, am decis să fondăm un birou asociat, astfel a apărut Biroul Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”, care a fost condus de mine până nu demult.

La fel, în anul 2014 am fost și reprezentantul cu drept de vot consultativ la CEC din partea formațiunii PSRM. În urma alegerilor locale generale din anul 2015, am devenit Consilier municipal în Chișinău, însă în luna iunie 2016 am renunțat și la calitatea de consilier municipal și la calitatea de membru PSRM în favoarea funcției de membru al Comisiei Electorale Centrale, în care am fost numit prin Hotărârea Parlamentului din aceiași lună.

După campania electorală, am fost surprins de propunerea domnului Președinte Igor Dodon de a deveni consilier al său. Deși mandatul de membru CEC urma să fie exercitat încă aproape 5 ani înainte, chiar dacă a urmat să-mi suspend activitatea de avocat, am acceptat noua provocare a sorții și am fost numit în calitate de Consilier al Președintelui în domeniul juridic și relațiilor instituționale, reprezentant al Președintelui Republicii Moldova în relațiile cu Parlamentul și Guvernul”, ne-a povestit Maxim Lebedinschi.

Consilierul nu crede într-o cheie a succesului, dar consideră că acesta vine odată cu munca, responsabilitatea, străduința și dedicarea de sine.

„Nu cred că există o cheie a succesului, dar toată viața am încercat să fiu responsabil pentru obligațiile care mi le asum, chiar dacă asta costă viața personală, adesea având de suferit familia, care este unul din principalii piloni în viața mea. Probabil, pe lângă muncă, responsabilitate, străduință și dedicare de sine am și o parte bună de noroc ca să întâlnesc în viață oameni care îmi sunt exemplu și care mă îndreptau pe căile potrivite și sigur care îmi insuflau încrederea că în viață totul este posibil, urmează doar să ai voință”, a spus Maxim Lebedinschi.

Cât despre planurile pentru acest an, Consilierul Președintelui spune că „va fi mai simplu ca la sfârșitul acestui an să vă spun care au fost realizările obținute”.

lebedinschi

lebedinschi2

lebedinschi3

lebedinschi4

lebedinschi5

lebedinschi6

lebedinschi7

lebedinschi8

lebedinschi9

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților