„La cei 26 de ani de Independență Republica Moldova arată dezastruos, aproape fără perspectivă”. Despre aceasta ne-a declarat Ștefan Urâtu, unul dintre fondatorii Partidului „Voința Poporului” în cadrul proiectului CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței R. Moldova.
„Este într-o stare mult mai gravă decât la momentul proclamării independenței și chiar decât după 7 aprilie, 2009. Vorbind de starea R. Moldova aici mă refer la starea economică, politică și morală. Bandiții îmbrăcați în haine de politicieni, nu numai că au furat bunurile, proprietățile publice și chiar cele private, dar au corupt sărmanul alegător, cetățean și l-au adus în stare absolut dependentă de ei, de acești pseudo – politicieni”.
De asemenea, Ștefan Urâtu a relatat că în Moldova mișună reprezentanți ai clanurilor de interese internaționale care au distrus și au jefuit populația și bunurile publice.
„Ei continuă și azi. Uitați-vă că, după ce au forțat populația să părăsească baștina, ei vin cu propuneri să mai aducă alți cetățeni, să-i prade și pe aceea pentru că de la acei ce au rămas, nu mai au ce lua. Culmea am văzut-o la 27 august, anul trecut, când Piața Marii Adunări Naționale a devenit un „getou” înconjurat cu plasă metalică, probabil sârmă ghimpată nu se mai produce. Instanțele de judecată și, în general organele de drept, sunt la cheremul unui partid/persoană care încearcă să ne fericească comandând în fiecare zi spectacole noi. Chiar de sunt pe dreptate arestările, nu poți avea satisfacție, pentru că mecanismul nu lucrează de la sine, ci impus de cineva și, dacă nu este comandă, – tot mecanismul stopează. Asemenea mecanisme nu sunt de folos, ci chiar periculoase, pentru că sunt imprevizibile”.
De asemenea, Ștefan Urâtu a declarat că unele partidele sau transformat în grupări de interese. „Pur și simplu bande care în loc să lupte pentru interesele populației să apere „Voința Poporului”, să protejeze și să înmulțească avuția publică, ei născocesc fel de fel de trucuri și urmăresc scopul îmbogățirii. Alții mai umblă acum cu ideea că doar Unirea ne va salva. Uitați-vă că încep să apară și încrețituri pe scoarța creierului unora dintre ei. Zadarnic, e pre târziu pentru voi, cei care vă conduceți de principiul „Voina vseo spishet”, dar în realitate se gândesc ca Unirea ne va scăpa de orice, adică de răspunderea binemeritată”.
Ștefan Urâtu a menționat că mereu a luptat pentru independența și integritatea Republicii Moldova.
„Personal cred că am fost un cetățean bun, poate prea bun. Am luptat pentru independența și integritatea R. Moldova. Am participat la zidirea unui stat pe care să-l lăsăm următoarelor generații și să nu ne fie rușine ce lăsăm. Azi mi-e rușine de ceea ce lăsăm. Această întrebare își are sensul într-o țară în care omul este om, este stimat și se află în siguranță. Poți întreba așa pe cetățenii unei țări unde guvernații asupra căror aplanează suspiciune își dau demisia de onoare. La noi aceștia însă apucă prăjina. Au terfelit Codul electoral extrăgând foloase nemeritate, după care tot ei vin să-l facă mai bun, adică mai bun de manevrat, pentru că în cel anterior au fost prinși cu mâța în sac. După ce partenerul de afaceri din Stânga Nistrului, Șevciuc a pierdut controlul și nu mai poate împărți dividendele din jefuirea populației pe ambele maluri ale Nistrului, iată că și „ai noștri guvernați” s-au trezit și chiar au prins la îndrăzneală. Se iau la harță chiar și cu Moscova”.
Întrebat fiind care sunt greșelile comise în acești 26 de ani de Independență Ștefan Urâtu ne-a răspuns.
„Sunt multe greșelile și e greu acum să le cântărim sau să le măsurăm care au fost mai mari. Fundamentale sau determinatoare pot numi trei la nivel de populație (pentru că la nivel de Stat nu pot spune decât că aceasta, în principiu a fost o greșeală). Voi începe de la cele ale populației.
Prima problemă este încrederea nemărginită în „ai noștri”. Fiecare din cele două pături pro-estică și pro-occidentală și-au creat idolii săi și au crezut, unii poate mai cred și azi în „ai noștri” și îi urăsc pe „ai lor”. Aceasta ne-a măcinat, ne-a distrus și le-a permis hoților să ne păcălească pe toți laolaltă, indiferent de limba vorbită și de valorile la care ținem”.
Cea de-a doua greșeală este „Încrederea unora că Occidentul este înger și încrederea altora că Estul este sfânt”. Constatăm, la 26 de ani, că nici unii și nici alții nu ne vreau mai mult bine decât își doresc lor. Și la Est și la Vest sunt escroci în măști de politicieni și experți, care au venit și continuă să vină pentru a se îmbogăți pe seama poporului acestei republici. Amintiți în 2013, când se punea „fundamentul” furtului miliardului, cum veneau „troicile” euro-parlamentare și ne rugau: sunt răi, dar sunt ai noștri. Țineți-vă de ei, altfel vin alții și mai răi. Dar ce, în Moldova nu mai sunt oameni, cu mai mult simț omenesc decât tâlharii aceștia?”.
Cea de-a treia greșeală după părerea lui Ștefan Urâtu este „prea multă răbdare a populației și speranța că alții vor veni să ne facă dreptate”.
„Este a treilea greșeală, pe care o atribui populației. Nu sunt vinovați pentru că nu au votat pe cine trebuie, pentru că alegerile au fost fraudate, cel puțin în ultimele 4-5 scrutine. Trebuia să dăm jos, inclusiv prin violență, prin revoluție, pe orice regim care și-a permis să violeze Constituția, să ignoreze legislația și să-și bată joc de oameni. Cum să înțelegi că la 26 ani de Independență mulți oameni primesc o pensie de 3-5 ori mai mică decât minimumul de existență, în timp ce Constituția garantează fiecărui om un trai decent? Cum să acceptăm businessul din medicină. Cum să înțelegem că pentru educație și ocrotirea sănătății, împreună luate, actuala guvernare nocturnă alocă mai puțini bani decât poliției? Cum să înțelegem că trebuie să plătim câteva sute de milioane de lei pentru a aduce deputatul mai aproape de oameni, și în același timp să achităm câteva miliarde de lei, pentru că profesorul și medicul să fie duși mai departe de noi, de oameni? Cât mai poți răbda om bun”.
Pentru îmbunătățirea situației Ștefan Urâtu a declarat că trebuie să facem următoarele lucruri.
„Ce trebuie de făcut? Aceasta e întrebarea fundamentală: Cine e vinovat și ce-i de făcut? Cam târziu ne întrebăm. Mă bucur doar că mai este o jurnalistă care ne întreabă, fie și târziu. Am impresia că ceilalți colegi ai dumneavoastră, Anastasia, cei de prin holdinguri se simt bine mersi și li se pare viața fericită. De făcut tot noi trebuie să facem. Noi acei care purtăm sintagma de suveran. Dacă în casa este dezastru ori faci singur, ori chemi pe cineva în ajutor, ori plătești cuiva să-ți facă. De plătit, am tot plătit până acum să facă ordine, însă tot timpul, sau aproape tot timpul, nimeream peste escroci care în loc să facă ordine ei furau din ceea ce mai stătea rău, până au început să scoată chiar și oalele de pe casă și piatra din fundament”.
Unica ieșire din situație, după părerea lui Ștefan Urâtu, este să ne asumăm răspunderea noi înșine de tot ce se întâmplă.
„Eu și echipa de la grupul de inițiativă „Voința Poporului”, ne-am determinat. Facem un partid nou. Acesta trebuie să devină un instrument prin care să ne realizăm gândurile și voința. Să devenim o forță care să oblige autoritățile de ași onora obligațiile, să dezvăluim minciuna și să cerem respect. Chiar daca nu ne-am înregistrat, deja am reușit să ne spunem cuvântul tare în cazul gunoiștii de la Bubuieci, în cazul crengilor de la aeroport și din municipiul Chișinău. Împreună am reușit să stopăm devastarea spitalelor-devastare pusă la cale prin pretinsa reorganizare a sistemului spitalicesc”.
Ștefan Urâtu a îndemnat societatea să se implice activ în viața politică din Republica Moldova.
„Apropo, această schemă este absolut identică cu cea legată de parcările cu plată din mun. Chișinău, numai că schema spitalelor este pusă la cale de adepții PDM, de aceea nu este nimeni arestat. Tot noi ne-am implicat în apărarea minorilor torturați de primarul PD-st din s. Tocuz, raionul Căușeni, și vom insista că procurorul să investigheze integral și sub toate aspectele cauza, în conformitate cu Legea și să ne comunice despre rezultatele obținute și măsurile întreprinse. Așa vom acționa și în continuare și invităm pe fiecare dintre acei care au obraz, să procedeze ca și noi. Să facem ordine în jurul nostru să cerem respectarea legii și Constituției. Să insistăm și să nu ne temem. Nu mai avem ce pierde. În așa fel vom reuși să găsim și liderii adevărați și să deosebim escrocii. Va fi greu? Da va fi însă nu avem altă ieșire din acest impas. Mai încercăm odată, deja ținând cont de greșelile comise anterior-nu vom călca de doua ori pe aceiași greblă. Implică-te și schimbă-ți viața!”, a punctat Ștefan Urâtu.
Notă: Republicat din 25 august 2017.
Anastasia Borta