[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ștefan Gligor: „Nu există independență judecătorească, nu există separare a puterilor în stat; aceste puteri sunt pur formale”
20 Decembrie

Activistul civic și expertul în politici publice, Ștefan Gligor, a dat o apreciere domeniului justiției din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Ștefan Gligor, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, spune că avem o involuție și degradare continuă la acest domeniu.

„Nu văd nicio evoluție, văd numai involuții. Justiție nu mai există. Nu există independență judecătorească, nu există separare a puterilor în stat; aceste puteri sunt pur formale. Noi avem un centrul de control al acestor trei puteri în spatele lor, care de fapt dau comanda și coordonează activitatea celor trei puteri – legislativă, executivă și judecătorească. Avem o involuție și o degradare continuă. Procesul Șor a fost amânat încă cu o lună pe un pretext ridicol, pentru a mai da răgaz în campania electorală, probabil, Partidului „Șor”. Avem o situație deplorabilă la capitolul justiție, în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoriilor… Eu cred că sistemul judecătoresc este subordonat integral Partidului Democrat și este pregătit pentru a executa indicațiile din campania electorală și postelectorală. În același timp, este pentru prima dată când politicienii din Republica Moldova și-au permis în așa un hal să-și bată joc de Curtea Constituțională. Curtea Constituțională nu mai există ca instituție independentă și ca instituție la general. Avem deja pe față un complet politic subordonat din punct de vedere politic și personal Partidului Democrat și nu putem vorbi despre existența unei Curți Constituționale așa cum ea este prevăzută și reglementată de Constituție și legislație”, a spus Ștefan Gligor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților