[ X ]
[ X ]
[ X ]
Start campaniei „Alege inteligent! Economisește energie și bani!”. Consumatorii vor fi informați despre beneficiul procurării electrocasnicelor în baza etichetei energetice
12 Decembrie

Agenţia pentru Eficienţă Energetică, împreună cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, au dat start campaniei „Alege inteligent! Economiseşte energie şi bani!”, transmite CURENTUL.

Campania are drept scop informarea cetăţenilor în legătură cu beneficiile procurării electrocasnicelor în baza etichetei energetice. Evenimentul a avut loc la mai multe magazine din Chişinău, specializate în comerţul aparatelor de uz casnic.

Specialiştii ambelor instituţii au informat cumpărătorii despre necesitatea procurării aparatelor de uz casnic în funcţie de gradul de eficienţă energetică pe care îl au.

„Eticheta energetică oferă informații despre consumul de energie a electrocasnicelor şi ne ajută să luăm decizii inteligente. Prin urmare, putem să achităm mai puţin pentru facturile la energia electrică. Un alt aspect important este că acest instrument încurajează producătorii să dezvolte produse mai performante, cu un consum mai mic de energie şi mult mai prietenoase cu mediul”, a declarat Alexandru Ciudin, director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Plasarea pe piață a produselor cu impact energetic este reglementată prin lege. Eticheta energetică nu trebuie să lipsească de pe: mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, televizoare, aspiratoare, corpuri de iluminat, ş.a.

„Eticheta energetică mai conţine informaţii despre consumul de apă, nivel de putere acustică, clasă de performanță a curățării. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei depune tot efortul ca produsele plasate pe piață să fie corespunzătoare cu cerințele tehnice europene, transpuse în legislația națională, și să fie însoțite de toate datele relevante pentru o informare deplină”, a specificat Nicolae Olăraşu, inspector principal al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Potrivit calculelor efectuate de specialiştii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, dacă alegem un frigider de clasa A+++, în detrimentul unuia de clasa B, putem economisi anual peste 490 de lei la factura pentru energia electrică.

În medie, prin utilizarea aparatelor de uz casnic sau a produselor cu impact energetic de clasa A+++, în locul celor de clasa A, puteți economisi:

până la 60% de energie în cazul frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice;

până la 32% de energie în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic;

până la 30% de energie în cazul mașinilor de spălat vase, etc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților