[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sprijin european în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles: Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României
20 Noiembrie

La București se reunește Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, transmite CURENTUL.

Timp de două zile, parlamentarii de la Chișinău și București discută despre proiectele aflate în derulare, precum și noile inițiative ce urmează a fi lansate.

În deschiderea reuniunii, găzduită de Parlamentul României, Co-președintele Comisiei din partea Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu, a precizat că, în ultimii șapte ani, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt marcate de cea mai intensă și productivă perioadă de colaborare.

La rândul său, Copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu și-a exprimat încrederea că discuțiile vor contribui la maximizarea eforturilor parlamentarilor de la Chișinău și București în apropierea de UE și consolidarea relațiilor moldo-române.

Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Ion Balan și Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan au mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, precizând că sunt multe subiecte comune pe care trebuie avansate discuțiile, România fiind un avocat dezinteresat și un partener economic strategic al Republicii Moldova.

Deputata Alina Zotea a declarat, în cadrul discuțiilor, că este nevoie de identificat o soluție pentru ca studenții moldoveni aflați la studii în România să fie motivați să revină în Republica Moldova, specificând că, în prezent, această rată este de 10%.

Deputatul Marcel Răducan a propus ca membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României să efectueze periodic vizite în teritoriu pentru a evalua gradul de implementare a proiectelor comune și a celor transfrontaliere în raioanele Republicii Moldova și județele României.

Potrivit deputatei Mihaela Spătaru, Republica Moldova nu are prieteni mai buni decât România. În context, parlamentara a propus elaborarea unui plan de comunicare strategică între cele două țări, precum și instituirea unui secretariat permanent al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

În după amiaza-zilei, se desfășoară 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României.

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României are loc la București, în perioada 20-21 noiembrie2017. Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.

Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților