[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj: Peste 80% din populația Moldovei susține ideea introducerii uniformelor școlare
14 Mai

Mai mult de 80% din societatea moldovenească susține ideea introducerii uniformei școlare. Datele au fost prezentate astăzi de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în baza unui sondaj realizat în perioada 17 aprilie – 2 mai, unde au participat 292 mii 623 persoane, transmite CURENTUL.

Sondajul a fost plasat și pe pagina ministerului unde au participat 10 mii 303 respondenți din totalul participanților.

Raportul celor participanți este de 55% copii și 45% adulți.

La întrebarea: „Credeți că elevii trebuie să poarte uniformă școlară?”, 81,39% au răspuns afirmativ, iar 18,61% au spus nu.

La întrebarea: „Cât de importantă vi se pare chestiunea introducerii uniformei școlare?”, 39,9% au răspuns „foarte importantă” și 36,6% „importantă”.

78,4% din respondenți consideră că uniforma este un exemplu distinctiv al unei școli, 16,8% consideră că uniforma le face să se simtă depersonalizați.

În privința design-eului modelului, 37,2% au răspuns că trebuie să fie unic la nivel de instituție, 32,7% au răspuns că trebuie să fie unic la nivel de țară, 17% au răspuns că trebuie să fie unic la nivel de clasă și 12% au răspuns că trebuie să fie unic la nivel de raion, municipiu, sat.

„Noi suntem de acord cu opinia că părinții trebuie să procure uniformele. La fiecare început de an școlar, părinții se duc să cumpere îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii pentru fiecare sezon. Odată cu introducerea uniformei, nu putem vorbi de cheltuieli suplimentare puse pe umerii părinților. Noi am făcut calculele estimative – prețul unei uniforme pentru băieți (pantaloni și sacou) variază în dependență de vârsta copiilor – de la 700 la 1 500 lei; pentru fete – 650 – 1 450 de lei. Am încercat să estimăm necesitățile unor copii din familiile social vulnerabile. În total în republică avem 7 425 elevi, conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pentru acest număr de elevi, se va face achitarea din bugetul de stat a uniformelor în valoare de 18 mln. 300 mii lei”, a spus Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării.

Astfel, potrivit ministrei, decizia introducerii uniformelor școlare se va face în urma consultărilor cu specialiști din domeniul dreptului, societății civile, profesori, părinți, etc..

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților