[ X ]
[ X ]
[ X ]
Societatea civilă cere încetarea cauzei penale pe numele lui Alexei Alexeev: „E un dosar ilegal”
22 Septembrie

Mai multe organizații ale societății civile au solicitat instituțiilor de drept din țară să înceteze cauza penală pe numele cetățeanului Alexei Alexeev, învinuit de intrarea în mulțime cu microbuzul în timpul protestului din 17 septembrie, transmite CURENTUL.

În acest sens, ONG-urile au solicitat Curții de Apel Chișinău să examineze de urgență demersul avocatului lui Alexei Alexeev și să-l elibereze din penitenciarul nr. 13 din Capitală. De asemenea, ei au cerut: Avocatului Poporului să intervină în acest caz și să verifice starea acestuia și să-i acorde suportul necesar, Procuraturii Generale să înceteze imediat urmărirea penală și să-l declare nevinovat pe Alexei Alexeev, Inspecției Judiciare să verifice statului judecătorului care gestionează cazul, Consiliului Europei să constituie o misiune permanentă în țară care ar monitoriza respectarea drepturilor omului în țară și ar veni cu un raport în fața cetățenilor, OSCE să monitorizeze desfășurarea tuturor protestelor pentru a nu admite astfel de cazuri pe viitor.

Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, a menționat că, acest caz este unul din multiplele cazuri care s-au mai înregistrat în urma unor proteste.

„Noi știm că acest dosar este unul ilegal și nu poate fi calificat decât drept o măsură de represiune în scopul demotivării populației de a mai participa la protest. Nu vă lăsați intimidați și manipulați!”, a spus Ștefan Gligor.

Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, a menționat că poliția nu ține cont de adevăratele sale obligațiuni. „Trebuie să înțelegem că această guvernare nu va fi mereu la putere. Poliția trebuie să protejeze protestatarii. Alexei Alexeev a urmat indicațiile polițiștilor, a mers exact până unde i-au spus. Nu ne rămâne decât să protestăm și vom protesta în continuare”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Lilia Carasciuc, directorul executiv Transparency International-Moldova, a spus că Alexei Alexeev ducea în microbuz boxele, de care aveau nevoie organizatorii pentru a chema la ordinea publică, să îndrume protestatarii.

Sergiu Tofilat, expertul economic, de asemenea, a menționat că, această guvernare va pleca odată de la putere, iar polițiștii trebuie să înțeleagă că ei rămân. Eugenia Spinei a spus că nu polițiștii au avut de suferit în urma protestului, dar două doamne în care au fost aruncate bombe lacrimogene. Și activistul Alexei Tulbure califică acest caz unui lipsit de logică și o tehnică de îndobitocirea populației.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților