[ X ]
[ X ]
[ X ]
Societatea civilă cere CSM, Guvernului și Parlamentului să numească judecătorii conform Legii
17 Decembrie

Mai multe organizații ale societății civile au semnat o Declarație, prin solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului să elaboreze proceduri de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională, care să fie transparente și să asigure numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite, transmite CURENTUL.

Semnatarii Declarației menționează că demisiile consecutive și subite, înainte de termen, dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți.

„Nici CSM, nici Guvernul nu au explicat de ce au deviat de la practica bine stabilită din 2013 de selectare a judecătorilor constituționali prin concurs public. Chiar dacă cineva ar putea pretinde că graba este determinată de ultima ședință a Parlamentului, planificată pentru 14 decembrie 2018, pentru a oferi posibilitatea judecătorilor numiți să depună jurământul în fața Parlamentului, acest argument nu este valabil. La 12 decembrie 2018, a intrat în vigoarea modificarea art. 12 al Legii nr. 317 cu privire la Curtea Constituțională, care prevede că, în cazul imposibilității judecătorului constituțional de a depune jurământul Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistraturii, acesta îl va depune în fața plenului Curții Constituționale”, se menționează în Declarație.

Mai jos vedeți documentul:

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților