[ X ]
[ X ]
[ X ]
Socialiștii și Blocul ACUM în alianță? Ce părere are analistul politic Vladimir Socor
9 Aprilie

Analistul politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, este de părere că posibilele alegeri anticipate, i-ar dezavantaja și mai mult pe socialiști și în acest caz, ar fi binevenit un vot comun al PSRM și Blocul ACUM pentru restabilirea vechiului sistem de vot, transmite CURENTUL.

Despre aceasta, Vladimir Socor a vorbit într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Vladimir Socor crede că problema nu se pune pe coaliție.

„Problema care se pune este nu o coaliție, nu o alianță, acești termeni sunt complet greșiți și pot să creeze confuzii; problema care se pune cu titlul de ipoteză este aceea a unui vot comun în Parlament care în cazul în care ACUM și socialiștii ajung la o înțelegere, acest vot ar putea să rezulte în restabilirea sistemului de vot proporțional, sistemul care a fost desființat prin acordul dintre dl Plahotniuc și dl Dodon a fost înlocuit cu un sistem care l-a favorizat pe dl Plahotniuc foarte mult în dauna dlui Dodon.

În Partidul Socialiștilor a existat o mare opunere, critici față de ideea dlui Dodon de a merge la această înțelegere cu dl Plahotniuc. Socialiștii și-au dat seama în interiorul partidului că trecerea la votul mixt îl va avantaja pe Plahotniuc în dauna socialiștilor, de aceea ideea dlui Dodon s-a lovit de critici în interiorul partidului, dar dl Dodon, fiind un lider de partid neformal, dar autoritar, și-a impus punctul de vedere. Și acum vedem că dl Dodon s-a înșelat sau poate s-a lăsat a fi înșelat, poate i-a făcut această concesie enormă dlui Plahotniuc și partidului său”, menționează analistul politic.

Totodată, el menționează că Blocul ACUM și PSRM urmează să aibă doar o înțelegere temporară.

„Deci, acum socialiștii își dau seama că a merge la eventuale alegeri anticipate sau chiar neanticipate – fie la termenul calendaristic de patru ani, fie anticipate – a merge cu sistemul acesta mixt i-ar dezavantaja încă o dată și mai mult pe socialiștii. Iată de ce văd eu posibilă o înțelegere, temporară, asupra unui vot comun, nu alianță, nu coaliție în niciun caz, dar vot comun pentru a reveni la sistemul electoral anterior”, a spus Vladimir Socor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților