[ X ]
[ X ]
[ X ]
Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, putem ajuta Republica Moldova să scape de factura mare la gaz
24 Septembrie

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL) a propus astăzi ca, în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021-2027, 50% din fondurile europene alocate Republicii Moldova să meargă către investiții în conectivitatea energetică și de transport, informează CURENTUL.

Prin această alocare majoră, Republica Moldova își va reduce dependența energetică de Federația Rusă, a explicat Siegfried Mureșan, într-o conferință privind Parteneriatul Estic găzduită de Parlamentul European.

„Uniunea Europeană a alocat 740 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru Republica Moldova în perioada 2014 – 2020. În timpul vizitelor mele în Republica Moldova, am văzut că acești bani au fost folosiți pentru a construi centrale termice pe bază de biomasă în școli, pentru a moderniza transportul public sau pentru reabilitarea drumurilor publice. 25% din acești bani au fost alocați către conectivitate energetică și de transport, pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă. Consider că trebuie să facem și mai mult, de aceea, când vom hotărî Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, propunerea mea este ca 50% din banii alocați pentru Republica Moldova să meargă către conectivitatea energetică și de transport. Astfel, vom putea reduce și mai mult dependența energetică a Republicii Moldova de Federația Rusă. De asemenea, vom cere creșterea alocărilor totale către Moldova în viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027”, a explicat Siegfried Mureșan.

Potrivit lui, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova cu fonduri europene nerambursabile și servește ca principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești. „70% din exporturile din Republica Moldova merg către Uniunea Europeană. Federația Rusă, în schimb, trimite anual la Chișinău doar o factură mare la gaz. Cu ajutorul fondurilor europene, putem ajuta Republica Moldova să scape de această povară financiară asupra oamenilor”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților