În scopul prevenirii cazurilor de intoxicații cu căpșuni, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) recomandă procurarea fructelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, care sunt verificate de către inspectorii ANSA și însoțite de rapoarte de încercări, transmite CURENTUL.
Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (rapoarte de încercări sau certificat de inofensivitate) și să atragă atenție ca căpșunele procurate să fie:
1) întregi;
2) sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum);
3) curate, practic fără materii străine vizibile;
4) cu un aspect proaspăt, dar nespălate;
5) fără dăunători;
6) fără deteriorări cauzate de dăunători;
7) cu caliciu; caliciul şi, în cazul în care este prezent, pedunculul trebuie să fie proaspete şi verzi;
8) fără umezeală externă anormală;
9) fără miros şi/sau gust străin.
Totodată, ANSA informează că comercializarea produselor alimentare în alte locuri decât cele autorizate (trasee naționale, străzi), face parte din comerțul ilicit.
Menționăm că actualmente căpșunele comercializate pe piața Republicii Moldova sunt importate din Grecia și Turcia, iar cele autohtone vor fi disponibile abia în a doua jumătate a lunii aprilie.
Cristina Parfeni