[ X ]
Sesizare la CC. Deputați ai opoziției: „Vom lupta pentru o presă independentă și nepolitizată în Moldova”
16 Aprilie

Un grup de deputați, reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare din opoziție, a contestat la Curtea Constituțională modificările operate la legislația în domeniul promovării proiectelor de investiții de importanță națională la sfârșitul anului 2023, prin care autoritățile au suspendat licențele de emisie a 14 instituții media, inclusiv a postului de televiziune Canal 5 și a postului de radio Maestro FM.

Deputatul Petru Jardan a vorbit despre abuzurile fără precedent comise de autoritățile PAS în sectorul mass-media.

„Noi considerăm că modificările din 2023 sunt neconstituționale și sperăm că argumentele noastre o să fie luate în calcul de către judecătorii Curții Constituționale. Acestea au permis crearea instrumentelor artificiale pentru a lupta cu presa liberă. Vorbim despre împuternicirile atribuite Consiliului pentru promovarea investițiilor de a închide un post de televiziune, care este deja al 13-lea închis în ultima perioadă în Republica Moldova. Pe când, referitor la activitatea instituțiilor media ar trebui să se expună Consiliul Audiovizualului”, a declarat Petru Jardan.

Diana Caraman, deputat din partea fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat că, deciziile adoptate de guvernarea PAS în raport cu mass-media sunt inadmisibile într-o societate democratică.

„Puterea a atenționat că nu va emite niciun post TV închis anterior, și a creat imediat condiții ca restricțiile împotriva televiziunilor incomode să fie perpetuate. Din păcate, aceste modificări le-au permis să încalce legea în continuare și să restricționeze presa incomodă. Guvernarea a atenționat că nu va tolera niciun post de televiziune care să aibă o atitudine critică față de ea și a creat imediat condiții pentru a impune restricții împotriva canalelor de televiziune incomode. Din păcate, aceste schimbări le-au oferit posibilitatea să continue să sfideze legea și să persecute presa, care nu le este aservită, ci lucrează pentru a informa cetățenii despre acțiunile comise de pasiști, reflectând adevărul despre cum actuala guvernare vinde țara pe bucăți, urmând ordinele străine, amenințându-ne cu tot felul de războaie hibride și alte lucruri, în timp ce cetățenii sunt la limita sărăciei. Bineînțeles, ei nu vor ca oamenii să știe adevărul. Dar noi vom lupta pentru o presă independentă și nepolitizată în Moldova. Așa cum ar trebui să fie într-un stat de drept și democratic”, a declarat Diana Caraman.

Deputatul independent Vasile Bolea a catalogat deciziile și acțiunile guvernării ca fiind incompatibile cu un stat de drept, unde libertatea de exprimare și pluralismul de opinie sunt înalt apreciate și protejate.

„Ceea ce se întâmplă pe piața mediatică numai drept la libera exprimare nu se poate de numit. Am văzut cum această guvernare, pe parcursul ultimilor doi ani de zile, a reformatat câmpul mediatic și piața publicității din Republica Moldova. Vedem cum ei, în fiecare zi, încearcă să închidă gura celora care gândesc și vorbesc altfel decât guvernarea. Datorită modificărilor legislative, operate la sfârșitul anului trecut, au reușit să țină presa în captivitate”, a subliniat Vasile Bolea.

Potrivit deputatului independent Alexandr Suhodolschi, guvernarea PAS luptă cu presa incomodă, pe care nu o poate controla politic, pentru a-și ascunde eșecurile.

 „Guvernarea curăță spațiul informațional. Am văzut cum a acționat CSE, pentru a restricționa libertatea de exprimare și pluralismul de opinie. Ulterior, au recurs la alte metode pentru a ține închise televiziunile. Vom continua să insistăm ca drepturile cetățenilor la libera informare și exprimare să fie respectate. Este normal ca forțele politice să apere sursele de informare în masă care își doresc și prezinte adevărul”, a menționat Alexandr Suhodolschi.

Amintim că, una dintre cele mai recente hotărâri privind închiderea mass-media a afectat postul de televiziune Canal 5. Concomitent, a rămas fără licență și postul de radio muzical Maestro FM.

 

Inapoi la arhiva noutaților