[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal a prevenit 24 tentative de trafic ilicit de mărfuri în perioada 29 noiembrie – 02 decembrie 2021
3 Decembrie

În perioada 29 noiembrie – 02 decembrie 2021, angajații Serviciului Vamal au prevenit 24 tentative de trafic ilicit de mărfuri:

– Vameșii de la Leușeni, în comun cu inspectorii chinologi ai Serviciului Vamal, au depistat 2980 pachete de țigări, marcate cu timbru de acciz al RM. Acestea erau tăinuite în podeaua dublă a unui autoturism de model „Toyota”, în vederea eludării controlului vamal. Produsele urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră a Uniunii Europene. Tot în această perioadă, la postul vamal Leușeni au fost înregistrate alte 14 cazuri de transportare ilegală a bunurilor, printre care: articole vestimentare, piese auto, bijuterii, cafea, încălțăminte, părți de mobilier, produse medicamentoase ș.a.

-Alte 5 tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. La stoparea și efectuarea controlului vamal al mărfurilor transportate pe teritoriul țării, pe traseul Chișinău-Anenii Noi, satul Răuțel, raionul Căușeni și municipiul Cahul, ofițerii vamali au depistat un lot de articole vestimentare, uscătoare de păr, accesorii pentru brad, produse alimentare și alte bunuri, fără acte de proveniență. De asemenea, în rezultatul efectuării controlului de specialitate, al unității de transport de model Mercedes Benz Sprinter, care a fost stopat în apropierea localității Suruceni, au fost depistate și ridicate articole vestimentare, încălțăminte și accesorii ce poartă denumirea unor mărci renumite din SUA. Pentru bunurile transportate, șoferul nu a putut prezenta acte confirmative. Potrivit informațiilor preliminare, valoarea mărfurilor se estimează la suma de 200.000 lei.

-Bunuri nedeclarate au fost depistate în această săptămână și la posturile vamale Chișinău 4 (Poșta) și Aeroportul Internațional Chișinău.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

-35 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

-10 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Inapoi la arhiva noutaților