[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Hidrometeo: S-au înregistrat schimbări nesemnificative în regimul hidrologic al râurilor din țară
27 Octombrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că săptămâna trecută au avut loc schimbări nesemnificative în regimul hidrologic al râurilor mari din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Debitele apei la posturile hidrologice ale râurilor Nistru și Prut au depășit 60% din normă pentru această perioadă.

Pe parcursul perioadei de 19-25 octombrie, în cursul superior al râului Nistru și pe afluenţii acestuia, a avut loc scăderea nivelului apei cu circa 0,8 m, față de nivelul din data de 18 octombrie.

Fenomenul a condiționat variația deversării apei din Lacul de Acumulare Novodnestrovsk și, respectiv, oscilația nivelului apei, cu 0.3 – 0.7 m, în cursul de mijloc al râului Nistru. În legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari, în cursul inferior al râului Nistru, a avut loc creșterea nivelului apei cu circa 0.6 m față de nivelul din data de 18 octombrie. Apa s-a scurs în limitele albiei minore.

Pentru perioada de 26-31 octombrie, în cursul de mijloc al râului Nistru, se prognozează oscilația nivelului apei cu 0.2 – 0.6 m, față de nivelul din data de 25 octombrie, iar în cursul inferior, nu se așteaptă schimbări esențiale în regimul hidrologic.

Pe parcursul perioadei de referință, în cursul superior al râului Prut și pe afluenţii acestuia, a avut loc scăderea lentă a nivelului apei cu circa 0.2 m. Aceeași tendință s-a observat și în cursul de mijloc al râului Prut. Cu toate acestea, în cursul inferior al râului Prut s-a observat oscilația nivelului apei cu circa 0.2 m, iar pe sectorul or. Cantemir – s. Brânza, a continuat creșterea nivelului apei cu aproximativ 0.15 m.

Pentru perioada de 23-31 octombrie , în cursul de mijloc al râului Prut, se prognozează oscilația nivelului apei cu până la 0.2 m, faţă de nivelul din 25 octombrie. În legătură cu menținerea deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca la același nivel, în cursul inferior al râului Prut , nu se așteaptă schimbări esențiale în regimul hidrologic.

În perioadă de referință, pe segmentul Portului Internațional Giurgiuleşti pe râul Dunărea a avut loc creșterea nivelului apei cu circă 0.6 m, față de nivelul din data de 18 octombrie. Aceeași tendință se va păstra și pentru următoarele 7 zile.

În perioada de 19 -25 octombrie, nu au avut loc schimbări esențiale în regimul hidrologic al râurilor mici.

În legătură cu avertizarea meteorologică din data de 26 octombrie cu privire la posibilitatea ploilor de scurtă durată, izolat averse puternice (15-25 l/m2) în raioanele centrale și de sud, CENTRUL HIDROLOGIC AVERTIZEAZĂ, izolat formarea pe unele râuri mici și în locurile joase scurgeri intensive pe pante cu risc de subinundații și inundații locale.

Administrația Publică Locală, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, au fost avertizați să atragă atenţie la starea barajelor, podurilor căilor de evacuare a apei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților