[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Sârbu despre Referendumul societății civile: „Susținere politică pentru așa ceva nu există”
1 Decembrie

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, a explicat de ce Referendumul inițiat de societatea civilă privind abrogarea sistemului mixt de vot nu este valabil, transmite CURENTUL.

Sergiu Sârbu spune că nu există susținere politică pentru această inițiativă.

„Nu e utilă și nu e bună schimbarea sistemului electoral, iar PDM categoric nu susține așa ceva. Uitați, introducerea actualului sistem mixt a durat câteva luni de zile. Au fost dezbateri publice, discuții în Parlament, s-au strâns semnături de la cetățeni, s-a obținut expertiză din străinătate. Deci dacă azi ar începe un deputat să scrie un proiect de lege și ar fi parcurse toate etapele, probabil că prin luna aprilie 2018 proiectul ar putea fi votat și promulgat, presupunând că ar exista susținere politică pentru așa ceva – susținere care nu există, evident. Iar asta ar fi calea scurtă – adică fără referendum.

Însă Comisia de la Veneția și OSCE nu recomandă schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Noi acum, azi, mai avem circa 1 an până la alegeri. Nu putem schimba regulile acum, fiindcă asta ar fi împotriva bunelor practici democratice și ar putea sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor parlamentare. Ar fi greșit, ar fi nedemocratic și antieuropean”, a spus Sergiu Sârbu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților