[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Cioclea, de ziua leului moldovenesc: „Provocarea noului guvernator ar fi să ajute digitalizarea leului”
29 Noiembrie

Cei 25 de ani de la introducerea leului moldovenesc pe piața valutară au fost marcați, astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale, informează CURENTUL.

La eveniment, s-a anunțat despre o nouă monedă comemorativă, care va fi pusă în circulație, începând cu ziua de astăzi – moneda de 10 lei. Aceasta va circula, în paralel, cu bancnota de 10 lei.

Guvernatorul demisionar, Sergiu Cioclea, a comunicat despre digitalizarea leului. „Grija noastră a fost să fie redobândită încrederea în leul moldovenesc. Revoluția marcantă a leului moldovenesc este că el devine mai electronic. Numărul de card-uri a crescut. Provocarea noului guvernator ar fi să ajute digitalizarea leului. A doua provocare este folosirea leului peste granițele Republicii Moldova”, a precizat el.

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a referit la momentele cruciale, odată cu introducerea valutei naționale. „Este cunoscut faptul că, imediat după proclamarea Independenței, am purces la crearea statului Republicii Moldova. În lipsa cadrului legislativ, dar, în schimb, având marea dorință și entuziasmul de a consolida libertatea obținută. Din punctul meu de vedere, introducerea valutei naționale, acum 25 de ani, a constituit un moment crucial, ce a stimulat mersul reformelor. A fost un pas reușit pe piața financiară a cetățenilor noștri”, a declarat Snegur.

Totodată, fostul Guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a vorbit despre situația în care a fost plasat statul la începutul anilor de Independență. „Republica Moldova, fiind un stat independent, la începutul anilor ’90 a fost pus în situația de a crea pe loc un sistem economic. Un lucru e că din ’92, noi nu am mai tipărit bancnote de 1000 de lei. Alte bancnote până acum, de 1000 de lei, nu au fost tipărite. Deși, pe parcursul acestor 24 de ani, avem un număr deja de foști guvernatori suficienți, de a organiza o galerie, leul moldovenesc este pe piață, iar Banca Națională și echipa băncii este pe loc”, a spus el.

Mihaela Conovali

moneda 10 moneda 10 lei

Inapoi la arhiva noutaților