[ X ]
[ X ]
[ X ]
Seminarul regional „Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” are loc la Chișinău. Ce subiecte sunt abordate
5 Iunie

În perioada 5-6 iunie, la Chișinău are loc Seminarului regional cu genericul „Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, transmite CURENTUL.

Seminarul regional este organizat de AGEPI în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) și Institutul Național al Justiției din Republica Moldova (INJ). Evenimentul întrunește reprezentanţi ai instituțiilor și autorităților publice cu atribuţii în domeniul protecției și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală (ofiţeri de poliţie, inspectori vamali, procurori şi judecători) din Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Germania, Grecia, Lituania, Muntenegru, Olanda, România, Tadjikistan, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

La eveniment participă, de asemenea, reprezentanți ai OMPI, ai Misiunii UE de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), ai Delegației UE la Chișinău.

În debutul evenimentului, Lilia Bolocan, Director General al AGEPI a vorbit despre importanța respectării drepturilor PI.

„Acest Seminar regional reprezintă o oportunitate deosebită de a discuta multilateral, dar și dintr-o perspectivă și abordare sistemică a problemelor ce țin de tematicile propuse, de a face schimb de experiențe pe subiectele de interes major atât pentru țara noastră, cât și pentru țările a căror reprezentanți ii avem adunați astăzi aici. Aceste tematici sunt focusate în special pe subiecte ce țin de conlucrările sistemelor naționale privind respectarea lectorilor de proprietate intelectuală, asigurarea respectării litigiilor de perspectivă judiciară, măsurile de protecție la frontieră, asigurarea respectării drepturilor DPI prin prisma procedurilor de drept civil și drept penal. De asemenea, vom afla despre evoluția înregistrată în jurisprudență, toate acestea fiind axate preponderent pe respectarea și acceptarea drepturilor de protecție a mărcilor”, a spus Lilia Bolocan.

Programul seminarului prevede și organizarea meselor rotunde în cadrul cărora invitații vor avea ocazia să cunoască experiențele naționale privind respectarea drepturilor DPI și cooperarea strategică public/public, public/privat.

„Este o plăcere pentru mine să fiu prezent, astăzi, aici la o nouă ediție a Seminarului regional alături de directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan, directorul Institutului Național al Justiției al Republicii Moldova și de reprezentanții instituțiilor publice cu atribuții în domeniul Protecției Intelectuale și asigurării respectării drepturilor DPI. Drepturile de proprietate intelectuală reprezintă un instrument economic important, cu ajutorul căruia putem asigura o dinamică a dezvoltării economice. Protecția aplicării drepturilor de proprietate intelectuală are nevoie de un cadru eficient, deoarece aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală este necesară atât pentru deținători, cât și pentru consumatori. Astfel, publicul și autoritățile sunt aliați. Ei trebuie să colaboreze pentru a spori respectul pentru drepturile de proprietate intelectuală”, a precizat Xavier Vermandele, consilier juridic principal, Secția dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuală, Direcția Probleme Globale, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Geneva.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților