[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful „Moldovagaz”, despre decizia de ieri a ANRE
1 Iunie
Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al S.A.„Moldovagaz”, a venit cu o reacție la decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind noul tarif la gaze naturale pentru consumatorii finali – 17, 24 lei (fără TVA), în loc de 22,22 lei (fără TVA) – cât ceruse „Moldovagaz”, informează CURENTUL.

Oficialul a amintit că, la 23 mai curent, „Moldovagaz” s-a adresat ANRE cu cererea de a modifica tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali.

„Pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), regulatorului i s-a propus un scenariu în care, până la 1 octombrie 2022, prețul unui metru cub de gaz ar fi de 22 229 lei la 1 000 mc (fără TVA), cu condiția de revenire la tariful actual în sezonul rece. În ciuda argumentelor S.A. „Moldovagaz”, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea de gaze naturale către consumatorii finali în valoare de 16 254 lei la 1 000 de metri cubi, în special, 17 244 de lei la 1 000 de metri cubi pentru consumatorii casnici (fără TVA)”, a menționat Vadim Ceban.

Șeful „Moldovagaz” a precizat că prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție estimat, luând în considerare puterea calorică, doar pentru iunie 2022 este de 880 USD.

„E de menționat că, la aplicarea prețurilor reglementate aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârșitul perioadei de raportare S.A. „Moldovagaz” va forma abateri de tarif în sumă de 1 231,7 milioane lei, ce vor majora suma totală de abateri de tarif la 3 500 milioane lei și, în ultimă instanță – ca urmare, va duce inevitabil la o nouă majorare a tarifului”, a subliniat el.

Inapoi la arhiva noutaților