[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful Legislativului a tras linia. Uite care sunt realizările deputaților în sesiunea primăvară-vară!
2 August

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul sesiunii de primăvară-vară 2017, transmite CURENTUL.

Andrian Candu a trecut în revistă legile și reformele care au fost adoptate de Parlament.

„A fost o sesiune intensă. Cu votul Parlamentului s-au decis chestiunile capului de afiș a reformelor, fie cea a Administrației Publice Centrale (APC), fie schimbarea sistemului electoral.

Parlamentul a continuat adoptarea normelor pentru implementarea Acordului de Asociere. Am adoptat legea în domeniul financiar-bancar. Am lărgit atribuțiile Băncii Naționale. Am început dezbaterile a unei noi legislații bancare prin adoptarea pachetului bancar „Basel 3”, împreună cu Banca Națională a Moldovei, a României și Banca Centrală a Olandei.

Am aprobat noua lege a energiei, unde se prevăd mai multe reglementări, a pieței energetice și pentru ANRE.

Am adoptat reforma regulatorie și de îmbunătățire a mediului de afaceri. Au fost identificate peste 400 de acte permisive și numărul acesta a scăzut la 150. De asemenea, am identificat 60 instituții de control și am ajuns la 13+5 independente.

Am simplificat procedura de ședere pentru cetățenii străini, anume cei implicați în mediul IT.

A fost aprobată noua lege împotriva terorismului. Am aprobat ultimele acte normative pentru actele de integritate, pachetele de luptă cu corupția și a fost creată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

Menționez adoptarea legii cu privire la tichetele de masă. Am introdus acest sistem care are rezultate bune în mai multe țări. Acesta este un instrument de luptă cu salariile în plic.

Am adoptat obligativitatea radiodifuzorilor de a oferi 8 ore de produs autohton. Am dat impuls pentru modernizarea Administrației Publice Central. De asemenea și legea Guvernului. Sperăm că reducerea ministerelor să se reflecte în scurt timp în eficiența APC.

Un proiect adoptat cu majoritate importantă și o reformă inevitabilă care va apropia cetățenii de Parlament este modificarea sistemului electoral. În ciuda dezbaterilor, consider că, trebuie apreciat întreg procesul – inițierea, dezbaterile, lucrul cu comisiile internaționale și experții internaționali, amendamentele, acceptarea recomandărilor și votul în sine.

Foaia de parcurs rămâne un instrument care și-a demonstrat eficiența. De asemenea, am analizat eforturile pentru implementarea măsurilor care vizează angajamentele noastre între autorități și UE. Diplomația parlamentară a continuat și în această sesiune prin vizitele delegațiilor internaționale.

Am reușit deschiderea perspectivei de aderare a țării, împreună cu Ucraina și Georgia, la UE. Am realizat dezbateri pe mai multe proiecte de legi.

Am desfășurat activitatea mai pozitiv și disciplinat. Nu am avut altercații fizice, conflicte verbale.

Am reușit să aprobăm modificarea Constituției. Am aprobat 125 de legi și 47 hotărâri”, a spus Andrian Candu.

De asemenea, Președintele Parlamentului a menționat că în următoarea sesiune se vor axa pe cea de-a doua foaie de parcurs, agenda de cooperare cu FMI și implementarea Acordului de Asociere.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților