[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful INP, despre măsurile pentru asigurarea ordinii și securității la alegerile parlamentare
22 Februarie

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a făcut astăzi publice, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile complexe de asigurare a ordinii și securității publice înainte și pe durata alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, informează CURENTUL.

Marin Maxian a declarat că, organul poliției a acordat sprijin și asistență, fiind inspectate cele 2018 secții de votare, care se află în cele 51 circumscripții uninominale.

„Totodată, au fost înaintate recomandările corespunzătoare, care la ziua de azi au fost toate îndeplinite și, respectiv, asigurate pentru preluarea, paza și respectiv în ziua de 24 februarie, ca secțiile de votare să se deschidă la timpul stabilit și fără careva excepții. Poliția a eliberat peste 58 de autorizări privind amplasarea afișajului electoral pe partea exterioară a unităților de transport. În vederea bunei organizări a scrutinului vor fi antrenați peste 8244 de angajați ai poliției. În acest sens, 4 mii de angajați vor fi antrenați la paza secțiilor de votare precum și la asigurarea ordinii publice în adiacentul acestora, 544 de angajați vor constitui grupurile de reacționare și respectiv patrulare suplimentară a teritoriului. Măsurile vor fi sporite în vederea neadmiterii încălcărilor, neadmiterii îngrădirii drepturilor cetățenilor de a-și exprima votul, precum și a curma alte acțiuni ce pot să pericliteze exercițiul electoral. Peste 4 mii de angajați vor fi antrenați în asigurarea, menținerea ordinii publice, în caz dacă pot să escaladeze anumite situații”, a precizat el.

Potrivit lui Maxian, deja s-a început eliberarea documentației electorale, a buletinelor de vot.

„Poliția asigură – escortarea, transportarea de comun cu conducătorii organelor de circumscripții uninominale teritoriale, sunt preluate sub paza poliției. Pe parcursul perioadei electorale, de către poliție, începând cu data de 25 ianuarie, a fost asigurată ordinea publică la peste 49623 de întruniri electorale, desfășurate de către concurenții electorali, la care au participat peste 235 mii de persoane, fiind antrenați 3138 angajați pentru buna desfășurare a acestora. La o parte din întrunirile care au avut loc, de către concurenții electorali nu au fost respectate prevederile hotărârilor CEC și respectiv au fost soldate și unele incidente. Astfel, poliția a documentat peste 153 de cazuri de pretinse abateri și încălcări electorale. Concomitent, au fost documentate peste 105 încălcări electorale de diferite genuri, prevalează afișaj electoral în locuri neautorizate, au fost și pornite proceduri privind deteriorarea intenționată sau sustragerea afișajelor sau panourilor electorale, fiind pornite peste 33 de proceduri contravenționale. Au fost sesizate 7 incidente înregistrate cu candidații electorali sau reprezentați ai acestora”, a mai spus Maxian.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților