[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ședința CUC: S-a luat decizia ca un grup de observatori militari să se deplaseze în „postul de control” din preajma localității Doroțcaia pentru a informa care este situația
21 Septembrie

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit în ședință în orașul Bender, transmite CURENTUL.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, care se celebrează anual la 21 septembrie, Delegația Republicii Moldova a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor conflictelor militare și a pacificatorilor căzuți în misiunile pentru pace și securitate din întreaga lume.

În continuare s-a stabilit că raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate nu a fost definitivat, din motivul că observatorii militari din partea regiunii transnistrene și Federației Ruse au refuzat includerea informațiilor obiective privind aplicațiile militare efectuate de structurile transnistrene în Zona de Securitate în perioada 14-15 septembrie 2018.

Subiectul a fost reflectat în declarația difuzată de membrii delegației moldovenești, care și-au expus îngrijorarea în legătură cu o nouă încălcare a regimului Zonei de Securitate admisă de structurile militare ale Tiraspolului lângă localitatea Târnauca.

În cadrul discuțiilor Delegația Republicii Moldova a solicitat explicații cu privire la lucrările de schimbare a infrastructurii la așa-numitul „post de control” al structurilor transnistrene amplasat pe traseul Tiraspol – Râbnița în preajma satului Doroțcaia, raionul Dubăsari și a atenționat despre neadmiterea majorării efectivelor și echipamentelor implicate. CUC a decis că un grup de observatori militari se va deplasa la fața locului, pentru a se documenta și a informa Comisia asupra situației.

În altă ordine de idei, componenta Chișinăului a informat CUC despre necesitatea unor lucrări tehnice de expertiză la podurile de peste râul Nistru, care vor fi efectuate în perioada 8-12 octombrie 2018 de către specialiștii de profil din Republica Moldova.

Comisia Unificată de Control se va reuni 27 septembrie 2018.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților