[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ședința CUC: Gheorghe Bălan a fost prezentat în calitate de membru
13 Aprilie

La şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC) în or. Bender, prezidată de delegația Federației Ruse, la propunerea componentei ruse, au fost eliberați din funcție observatorul militar al Federației Ruse maiorul Alexandr Kapâșev și membrul delegației Federației Ruse Piotr Urjumov, în legătură cu finisarea termenului de deplasare de serviciu. Concomitent, Comisia l-a confirmat pe maiorul Evgheny Trunov, ajutorul Atașatului Militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova în calitate de membru al delegației ruse, transmite CURENTUL.

Delegația Republicii Moldova în CUC l-a prezentat pe Gheorghe Bălan, consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul reintegrării recent numit în calitate de membru al delegației prin hotărâre a Guvernului.

Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul săptămânal despre situația în Zona de Securitate.

Ulterior, în cadrul unei ședințe neordinare, au continuat discuțiile privind problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste r. Nistru din preajma s. Gura Bâcului și Bâcioc.

Delegația Republicii Moldova a reiterat propunerea privind asigurarea circulației libere și în siguranță pe acest pod doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale Inspectoratului Național de Patrulare și așa-numita „miliție rutieră”.

În cadrul dezbaterilor, exponenții transnistreni repetat au confirmat faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod. Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții Tiraspolului, fără coordonare prealabilă cu Comisia Unificată de Control, au majorat efectivul de „grăniceri”, „vameşi” și al „serviciului migrațional”. Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că partea transnistreană refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate.

În lipsa consensului ședința a fost transferată pentru următoarea întrunire a CUC care va avea loc pe data de 19 aprilie curent.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților