[ X ]
[ X ]
[ X ]
Scrisoare fără răspuns: Ce mai faceți, domnilor țărani?
15 Octombrie

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Vă scrie un cetățean al Republicii Moldova, pe nume Viorel Mihail.

Lucrez la o gazetă din Chișinău, care promovează ideea suveranității și independenței țării în care locuiesc. Din care motive, nu sunt prea agreat de cercurile patriotarde și unioniste de pe ambele maluri de Prut.

Domnule Președinte,

Fiți sigur că nu V-aș fi distras cu ispita de la trebi,dacă, ambii, nu am beneficia de același Spațiu de cultură și civilizație, cu extindere de la Nistru pân‘ laTisa. De la Chișinău-Bâc până la Chișinău-Criș. Moldova mea e săracă și bătută de soartă. România Dumneavoastră, sub pavăza UE și sub scutul NATO, se simte bine-mersi. PIB-ul pe cap de locuitor în RO e de 5 ori mai mare decât în MD. În plus, România e spațiul pivot în relațiile noastre culturale. Uleiul din care a ieșit mirul culturii s-a fiert peste Prut. De unde: România are posibilități mult mai mari de a contribuii la promovarea culturii române în țară și peste hotare.

…Am tratat acest subiect de mai multe ori: cu dl președinte Ion Iliescu, în 1994, la Cotroceni; cu dnii ambasadori Marcel Dinu și Marian Enache; ultimul contact epistolar l-am avut cu dl Mihai Răzvan Ungureanu pe vremea când era prim-ministru. Însă nici până acum carul nu s-a mișcat din loc.

România este unica țară din Europa care n-a sistematizat și n-a plasat pe Internet opera marilor săi scriitori.

Astfel, consumatorul de cultură și literatură română poate doar pe căi ocolite, foarte întortocheate, să găsească câte ceva din opera scriitorilor clasici, din ceea cronicarilor sau cea a scriitorilor contemporani.

Domnule Președinte,

Cred că e absolut necesar să fi e lansat un proiect de stat pentru lichidarea acestui gol, pentru spălarea acestei rușini.

Lucrul s-ar putea efectua cu cheltuieli minime, mai tăindu-se câte ceva din bugetul unor instituții care,vorba lui Sadoveanu, „macină vorbe duse de vânt”.Pentru documentare, Vă ofer doar o singură adresă care V-ar edifica în datele problemei: www.royallib.ru. E doar un site din zecile prin care rușii promovează literatura lor națională și pe cea universală!Cred că problema în cauză ar putea fi rezolvată numai de Dvs., dle Președinte, deoarece aveți experiența Lucrului bine făcut.

Expediată pe 10.10.2017, scrisoarea a rămas fără răspuns. Nu mi-am pierdut însă curajul și am expediat textul la Ambasada României de la Chișinău. Tăcere. Am încercat să-i contactez pe lucrătorii Ambasadei. Mi s-a răspuns cu gura mortului, adică, lasă-mă să te las. S-o fi crezând în exil, pierduți într-o provincie pustie… Gura le tot tace, locul nu le place? Mda…

Dar cultura, oh, cultura și literatura română pătimesc din cauza lor și a celor care nu vor să înceapă a trudi cu sârg la împlinirea Lucrului bine făcut.

Notă: ICR, printr-un micro puci parlamentar, a devenit fief al partidelor care împart sinecuri pentru activiștii lor, pentru cumătri, nepoți și prietene. Cred că ICR trebuie să fi e readus la Președinție, căci responsabilitatea colectivă e, până la urmă, total iresponsabilă.

Viorel MIHAIL

Sursa: Ziarul „Săptămâna”

Inapoi la arhiva noutaților