[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șapte focare noi de gripă aviară, înregistrate în Republica Moldova
6 Februarie

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 focare de gripă aviară la fauna sălbatică (un focar în municipiul Chișinău și un focar în raionul Cahul, s. Slobozia Mare) și 5 focare de gripă aviară la păsări domestice (un focar în raionul Soroca, s. Cosăuți, un focar în raionul Dubăsari, s. Oxentea, un focar în raionul Strășeni, s. Recea și 2 focare în raionul Florești, s. Gura Căinarului și s. Lunga). Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, precizând că informația este pentru perioada 26.01.2024 – 02.02.2024,.

În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat instituirea zonei de protecție de 3 km și zonei de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

De la mijlocul lunii decembrie 2023, în țară s-au înregistrat 71 de focare de gripă aviară înalt patogenă, atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. 25 focare de gripă aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 4 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

Inapoi la arhiva noutaților