[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ruxanda Glavan: „Forumul Miniștrilor Sănătății va oferi un avantaj mare pentru R. Moldova”
3 Aprilie

Cel de-al patrulea Forum al Miniștrilor Sănătății se desfășoară astăzi și mâine, în premieră, la Chișinău, iar la încheierea acestuia se va semna o declarație, ce va conține o listă concretă de acțiuni, ce au drept scop de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor din cele nouă țări din Europa de Sud – Est, informează CURENTUL.

Ruxandra Glavan, ministrul Sănătății Republicii Moldova, a vorbit despre importanța acestui forum pentru Republica Moldova, dar pentru toate țările implicate.

„În aceste două zile are loc un eveniment, în premieră, care pentru țara noastră va oferi un avantaj mare pentru R. Moldova, vom discuta acțiunile pe care le vom întreprinde în comun pentru a proteja sănătatea publică și care ne sunt prioritățile, iar mâine declarația urmează a fi aprobată. Din cauza globalizării, maladiile sunt tot mai greu de monitorizat, au apărut infecții noi care chiar nu au o soluție și provoacă un număr mare de decese – iată de ce ne-am propus să colaborăm”, a menționat Glavan.

Zsuzsanna Jakab, directorul regional al Organizației Mondiale de Sănătate din Europa, a vorbit despre prioritățile de pe agendă.

„Unul dintre scopurile, pe care ni le fixăm, este acela de a contribui la creșterea, cu cel mult 5 ani, a speranței de viață, de a reduce mortalitatea în rândul cetățenilor. Cunoaștem cu toții că noi am contribuit la reducerea numărului de cazuri de tuberculoză, care reprezintă o evoluție semnificativă pentru Republica Moldova. De asemenea, trebuie să stabilim și să localizăm o agendă cât mai durabilă. Vom ține cont de reînnoirea planului de lucru la nivel național, cât și de necesitatea acoperirii universale pentru serviciile de calitate pentru populație”, a precizat ea.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților