Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, efectuează în perioada 18-20 martie a.c., o vizită de lucru la Lisabona, Portugalia. Edilul Capitalei va participa la reuniunea Solar Mayors’ Initiative. Proiectul este lansat de UNDP cu scopul da a promova proiectele privind utilizarea energiei solare și necesitatea implicării cetățenilor în tranziția la energia regenerabilă, transmite CURENTUL.
Alături de primari din șase țări (Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia și Liban), Ruslan Codreanu va semna o declarație internațională, prin care autoritățile publice locale din cele șapte state se angajează să propună o viziune comună de încurajare a inițiativelor cetățenești referitor la promovarea proiectelor de energie solară. Prin acest Program se dorește dezvoltarea conceptului de orașe verzi, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Principalul obiectiv ale acestei platforme este: conectarea autorităților locale, a mediului de afaceri și a societății civile, în jurul scopului comun de a produce energie curată și de a finanța proiecte de mediu.
Platforma Solar Mayors’ Initiative a fost lansată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, împreună cu Citizenergy, o platformă-umbrelă din Europa a tuturor programelor care pun accent pe implicarea cetățenilor în proiecte de energie durabilă, și cu Energy Cities, cea mai mare asociație din Europa a autorităților locale, care promovează politici energetice durabile. Programul este cofinanțat prin intermediul UNDP’s Global Innovation Facility.
În prezent, Primăria Chișinău colaborează cu PNUD Moldova, prin intermediul platformei Green City Lab, pentru amenajarea a doi arbori solari. Copacii inteligenți vor fi instalați pe strada pietonală și pe aleea Mircea cel Bătrân până la sfârșitul primăverii. Costul proiectului este de circa 20 000 Euro, bani oferiţi de PNUD Moldova.
Totodată, la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” va fi instalat un sistem fotovoltaic de alimentare cu energie electrică. Reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare vor propune autorităților municipale designul tehnic și proiectul viitoarei instalații fotovoltaice, până la mijlocul lunii aprilie, a.c. Proiectul va fi elaborat din sursele PNUD Moldova, iar ulterior acesta va fi propus Consiliului Municipal spre aprobare. Construcția respectivului sistem fotovoltaic este planificată să înceapă în toamna anului 2019.
Cristina Parfeni