[ X ]
Riscurile cu care ar putea să se confrunte R.Moldova în 2017 în sistemul politic
26 Ianuarie

IDIS „Viitorul” a lansat astăzi o analiză ce include șapte riscuri majore cu care ar putea să se confrunte Republica Moldova în anul 2017, informează CURENTUL.

Ion Muntean, expert, a menționat care a fost metodologia de cercetare utilizată în scopul realizării  analizei. „Ne-am consultat cu 22 de consultanți, dintre care oameni din economie, din mass-media. Am analizat fenomenele de risc din perspectiva celor mai importante  domenii:  social, politic și economic”, a declarat el.

Ion Tăbîrță, analist politic, a enumerat care sunt cele șapte riscuri ale Republicii Moldova în  sistemul politic pentru  anul 2017.

„Oportunismul și schimbările  bruște a agendei politice. Deseori cei de la putere, folosesc acest criteriu în scopuri proprii pentru a opțiune anumite beneficii și au tentația de a schimba regulile de joc. Un exemplu  din anul 2016, este  decizia  Curții Constituționale, prin care au  introdus din nou alegerea directă a șefului statului – care a adus cu sine schimbări. Noi nu avem garanții că în anul 2017, cei care dețin puterea politică și au pârghii pentru a face anumite schimbări  neașteptate, nu ar putea  schimba mult agenda”, a declarat el.

Cel de-al doilea risc este reformatarea fracțiunilor politice. „La finele anului 2016 în sistemul politic au avut loc mai multe  reformatări, ne referim aici la mai multe partide din sistem. Nu putem spune că s-au consolidat ca actori de lungă durată, nu este exclus că vom avea și în continuare anumiți actori politici, dar trebuie să fie  reprezentați de anumite proiecte politice.  De asemenea, trebuie să înțelegem că în anul 2017 putem avea și eventuale conflicte în anumite instituții ale statului”, a explicat expertul.

Cel de-al treilea risc sunt ajustările sistemice în interesul sistemului oligarhic. „Referințele vin de la schimbarea sistemului electoral, că –  partidul de guvernământ ar fi tentat să-l schimbe într-un sistem electoral mixt, pentru a aduce actualii reprezentanți de la putere, în Parlamentul Republicii Moldova”, a explicat analistul.

De asemenea, experții au enumerat și riscurile cu tentă economică precum: prognozele  de cercetare mediocră, criza și sistemul financiar bancar, mimarea reformelor economice și politizarea deciziilor economice.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților