Un şir de acţiuni de informare despre riscurile consumului de alcool şi tutun în rândul copiilor au fost desfăşurate, în perioada septembrie – decembrie 2020, în 65 de instituţii de învăţământ preşcolar şi şcolar din ţara noastră. Acţiunile au avut loc în cadrul unui proiect în valoare de circa 600 mii de lei, bani alocaţi în urma unui concurs de proiecte finanţate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, transmite CURENTUL.
Proiectul a fost adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani pentru a le transmite anumite modele de comportament şi valori moral-civice necesare în prevenirea viciilor respective. De asemenea, s-a pus accent pe fortificarea capacităţilor educatorilor, învăţătorilor, asistenţilor medicali, psihologilor, altor specialişti, precum şi ale părinţilor de a instrui copiii în acest sens.
În acţiunile proiectului au fost antrenaţi aproximativ trei mii de copii de vârstă şcolară şi preşcolară şi tot atâţia părinţi, precum şi peste 300 de cadre didactice. Totodată, au fost desfăşurate mai mult de 500 de lecţii pe tema prevenirii consumului de alcool şi tutun.
Printre activităţile proiectului se numără şi elaborarea, editarea şi distribuirea mai multor materiale informativ-educative, şi anume: circa 3300 de exemplare de cărţi cu poveşti terapeutice pentru copii şi părinţi, peste 330 de exemplare de suport metodic cu tematica antialcool şi antitutun pentru cadrele didactice, asistenţii sociali, dar şi peste trei mii de flyere destinate părinţilor.
Experienţa acumulată pe parcursul implementării proiectului va sta la baza replicării bunelor practici de lucru cu educatorii şi învăţătorii şi va contribui la durabilitatea intervenţiilor menite să prevină comportamentele adictive la copii.
Proiectul a fost implementat de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor, în urma participării la concursul de selectare a proiectelor finanţate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie al CNAM.
Menţionăm că, în anul 2020, din fondul sus-menţionat au fost alocaţi aproape 1 milion 498 de mii de lei pentru implementarea a cinci proiecte destinate acţiunilor de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire. Este vorba despre prevenirea şi combaterea dependenţei de alcool şi tutun, a tuberculozei, HIV/SIDA şi altor infecţii cu transmitere sexuală în grupurile de risc.
Cristina Pendea