[ X ]
Rezultatele unei cooperări internaționale în privința unui grup criminal organizat specializat în comiterea infracțiunilor de sustragere pe teritoriul țărilor UE
6 Decembrie

Începând cu anul 2016, de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate sunt investigate acțiunile infracționale ale unei organizații criminale, compusă din reuniuni de grupuri criminale, conducătorii cărora desfăşoară activitatea criminală pe teritoriul țarilor Uniunii Europene.

Astfel, în cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație s-a stabilit că, grupările criminale sunt specializate în comiterea furturilor în proporții deosebit de mari, îndeosebi a surselor bănești, metalelor prețioase, pietrelor prețioase, obiectelor de artă, furturilor din automobile, dar și comiterea atacurilor tâlhărești. Ulterior, o parte din bunuri sunt introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, unde le realizau prin intermediul persoanelor de încredere.

Pe parcurs, urmare a unei analize a datelor, faptelor și informațiilor deținute, a fost stabilită aria de activitate infracțională a uneia din grupări, compusă din 17 cetățeni moldoveni, care se extindea pe teritoriul Germaniei și Italiei, utilizau pentru deplasare automobile de lux de model Mercedes, BMW, Porsche etc., iar majoritatea mijloacelor financiare dobândite pe cale criminală erau investite în imobile și automobile de lux pe teritoriul Republicii Moldova, precum și anumite afaceri legate de prestarea serviciilor.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, PCCOCS să INI au desfășurat o colaborare internațională prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională și autoritățile de aplicare a legii din Hamburg, care efectuează investigații privind o serie de cazuri de efracție în orașul Hamburg și în alte zone ale Germaniei, aceste infracțiuni fiind identificate în 2017 – 2018, deja ca fenomen. „Modus Operandi” a acestora fiind unul specific și anume accederea în locuințe prin acoperiș.

În acest sens, la 05 decembrie curent, procurorii și ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate cu suportul Centrului de Analiză a Informațiilor ale Inspectoratului Național de Investigații în comun au desfășurat o operațiune specială, materializată prin 18 percheziții la domiciliu și reținerea a 2 persoane – cetățeni ai R. Moldova, cu anunțarea în căutare internațională a altor coparticipanți. De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate, dispozitive de comunicare, arme, bani și bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monete cu valoare istorică) în sumă de aproximativ 6 000 000 lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10 000 000 lei.

Analiza datelor și informațiilor colectate de autoritățile germane, constată săvârșirea a mai mult de 22 de sustrageri, suma prejudiciului materiale fiind estimată la aproximativ 400 000 000 lei.

Persoanele reținute au fost puse sub învinuire de procurorii PCCOCS, urmând a fi solicitată aplicarea măsurii preventive a arestului.

Cristina Parfeni

1_ 2 3 4 5 6

Inapoi la arhiva noutaților