[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rezultatele consultării publice pe subiectul Unirii R.Moldova cu România, în Chișinău
25 Aprilie

Centrul Social-Politic European a prezentat, astăzi, rezultatele consultării publice pe subiectul Unirii Republicii Moldova cu România, efectuate în municipiul Chișinău în perioada 1-19 aprilie, informează CURENTUL.

În cadrul cercetării au fost chestionate 79 741 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.

Chestionarea a avut loc pe trei platforme, răspunsurile fiind primite de la respondenți chestionați la domiciliu în proporție de 45,62%, de pe platforma online www.decid.md– 45,33%, iar la corturile instalate în raza municipiului – 9,05%.

În proporție de 79% respondenții au utilizat limba română la completarea chestionarului, iar 21% – limba rusă. Vorbitorii de română s-au pronunțat în proporție de 62% pentru unirea cu România, iar 38% au răspuns cu ”NU” la întrebarea din chestionar. Respondenții vorbitori de limbă rusă, în proporție de 69 la sută, s-au arătat împotriva unirii cu România, iar 31 la sută s-au arătat a fi favorabili Unirii.

Totodată, 51% din respondenți au fost femei, iar 49% au fost bărbați. Răspunsurile colectate de la bărbați, în proporție de 56%, au fost pentru unirea cu România, iar 44% s-au arătat a fi împotrivă. Răspunsurile analizate de la femei arată o proporție de 54% de ”DA” pentru unirea cu România și 46% de ”NU” unirii cu România.

Analiza datelor din sectoare și suburbii arată în felul următor: Sectorul Botanica: 50% – DA, 50% – NU; Sectorul Buiucani: 55% – DA, 45% – NU; Sectorul Centru: 53% – DA, 47% – NU; Sectorul Ciocana: 57% – DA, 43% – NU; Sectorul Râșcani: 62% – DA, 38% – NU; Suburbiile Chișinău: 61% – DA, 39% – NU.

Rezultatele finale ale cercetării au arătat că, respondenții din municipiul Chișinău sunt favorabili Unirii cu România, astfel 55% fiind răspunsuri de „DA” pentru unirea cu România, iar răspunsurile de „NU” au o proporție de 45 la sută.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților