[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanții societății civile cer partidelor politice să respecte cota de 40% prezență a femeilor în listele electorale
12 Decembrie

22 de organizații și 10 activiști și activiste au semnat un Apel către entitățile politice în vederea promovării mai active a femeilor în politică, în contextul alegerilor parlamentare și locale de anul viitor, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, mai mulți reprezentanți ai societății civile au menționat că, deși Legea privind egalitatea de gen în politică a fost votată în 2016, odată cu modificarea sistemului electoral, aceasta a suportat alte modificări.

„În procesul de discuții, reprezentanții societății civile și-au expus poziția împotriva modificării sistemului electoral din perspectiva că diminuează șansele femeilor”, a spus Alina Andronache, militantă pentru egalitatea de gen.

La rândul său, Galina Precup, fondatoarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că, în 2017, centrul a realizat un barometru de gen pentru a afla opinia populației la acest subiect.

„Majoritatea respondenților au susținut această inițiativă, iar efectele anticipate de creștere a numărului de femei în politică le consideră pozitive. Partidele politice încearcă să respecte această cotă de 40% prezență a femeilor pe liste, dar de acum vedem careva tendințe care nu sunt benefice. Posturile TV reflectă activitatea politicienilor bărbați, iar femeile încep să devină invizibile. Pe listele de partid, în ultimii 10 ani, femeile au fost plasate pe locurile mai puțin eligibile. Cu cât partidul are mai puține șanse de a accede în Parlament, cu atât mai puțin sunt femei pe listă. Constatarea noastră de bază este că numărul femeilor crește generos în listele de candidați a partidelor spre finalul listei. Unii politicieni explică că nu sunt destule femei în partid, dar nu este așa. Mai este și mitul că femeile ar fi mai puțin instruite”, a spus Galina Precup.

Astfel, în Apelul semnat de organizații și activiști, se cere ca prezența femeilor să fie mai mare în cadrul alegerilor, să fie respectată cota de 40%, să fie respectate drepturile fiecărui candidat și candidate, să se abține de la discursuri de ură, sexiste, etc..

Lista semnatarilor apelului poate fi completată cu și cu alte semnături ale celor care doresc. Acesta va fi expediat și partidelor politice înscrise în campania electorală.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților