Registratorii în domeniul înregistrării de stat a persoanelor juridice din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) din întreaga țară vor fi instruiți pentru a asigura aplicarea uniformă a legislației în vigoare, contribuind la optimizarea procesului de înregistrare de stat a afacerilor și la crearea unui mediu de afaceri mai atractiv și favorabil investițiilor.
În acest sens, peste 100 de registratori ai ASP vor participa în următoarele săptămâni la sesiuni de instruire tematice, organizate cu sprijinul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA). Prima instruire s-a desfășurat la Bălți pentru registratorii din serviciile teritoriale Bălți, Edineț, Soroca, Ungheni și Orhei.
În debutul instruirii, Angela Belobrov, șefa Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept al ASP, a declarat că instruirea registratorilor este parte a procesului continuu de sporirie a calității serviciilor publice oferite de ASP și a efortului de aliniere la bunele practici din UE prin capacitare instituțională a agenției. ”Suntem interesați să răspundem prompt și profesionist la necesitățile antreprenorilor și organizațiilor societății civile, astfel încât să încurajăm inițiativele de lansare și dezvoltare a afacerilor în Moldova”, a precizat Angela Belobrov.
Radu Vrabie, șef adjunct al programului MISRA, a explicat că sprijinul USAID oferit prin intermediul MISRA pentru dezvoltarea competențelor registratorilor ASP se înscrie în eforturile programului de eficientizare a serviciilor publice dedicate mediului privat și de creare a unor condiții favorabile pentru activitatea mediului de afaceri în Moldova.
În prezent, în procesul de examinare a cererilor de prestare a serviciilor publice din domeniu, se întâlnesc multiple situații complexe, inclusiv în contextul modificărilor legislative recente, care au impact asupra procesului de examinare a cererilor de prestare a serviciilor publice de înregistrare de stat a persoanelor juridice.
Pe parcursul instruirilor, registratorii obțin clarificări esențiale privind corectitudinea și eficiența diferitelor tipuri de proceduri administrative. Astfel, serviciile publice vor fi mai bine aliniate atât cu interesele publice, cât și cu nevoile solicitanților. Totodată, instruirile vizează aplicarea uniformă a Codului Civil și Codului Administrativ, respectarea termenelor în procedura de înregistrare de stat a persoanelor juridice și pașii de urmat în cazurile neconformităților sau condițiilor necesare pentru emiterea unei decizii de înregistrare.
De asemenea, o atenție sporită va fi acordată procedurii de identificare și declarare a beneficiarilor efectivi ai entităților juridice, dar și protecției datelor cu caracter personal și a secretelor comerciale. Registratorii vor fi pregătiți să utilizeze eficient instrumentele necesare pentru aplicarea normelor legale de prevenire a spălării banilor, contribuind la sporirea transparenței și conformității.