[ X ]
[ X ]
[ X ]
Refacerea virginităţii, tot mai populară în Republica Moldova! Dr. Irina Tripac oferă detalii: motive, procedură și preț!
24 Februarie

Irina Tripac-Iacovleva, chirurg ginecolog şi doctor în medicină, susţine că tot mai multe femei din Republica Moldova apelează la specialiști fiind interesate de operația de reconstrucție a himenului, numită himenoplastie sau refacerea virginităţii. Contactată de CURENTUL, ea a vorbit despre procedură, dar şi despre motivele recurgerii la acest tip de intervenţie.

„Prin această procedură se reface chirurgical himenul – membrana care obturează parțial deschiderea vaginală. Himenul unei femei este sensibil însă, iar din diverse motive se poate rupe. În afara contactului sexual, exercițiile fizice foarte viguroase sau un tampon intern pot conduce la ruperea himenului. Astfel, multe femei își doresc refacerea himenului, iar himenoplastia face acest deziderat posibil”, a dezvăluit doctorul în medicină.

Dr. Irina Tripac spune că himenoplastia este o intervenție sigură, neinvazivă și presupune o recuperare ușoară. „În timpul operației, chirurgul excizează marginile rupte ale himenului și le coase din nou împreună cu ajutorul unor suturi care se vor dizolva ulterior. Procedura se desfășoară sub anestezie locală și durează aproximativ o oră. După finalizarea procedurii, pacienta se poate deplasa acasă imediat”, a subliniat ea.

Pe lângă aceasta, mai menţionează că intervenția nu lasă cicatrici, iar himenul va deveni intact. În mod normal, la viitorul act sexual himenul se va rupe din nou. Intervenția nu înregistrează de regulă riscuri sau complicații.

De asemenea, Dr. Irina explică care sunt cele mai frecvente motive pentru care femeile aleg himenoplastia:

· Răni ale himenului

Diversele activități sportive cu un efort viguros, dar și folosirea greșită a tampoanelor interne și alegerea nepotrivită a dimensiunii acestora, au ca rezultat ruperea himenului, iar prin intermediul himenoplastiei, acesta se poate reconstrui.

· Reînvirginare

Dacă o femeie începe o nouă relație sexuală și anterior a fost dezvirginată, poate opta pentru refacerea himenului. La fel și începerea vieții sexuale timpurii, din curiozitate sau în timpul explorării propriei sexualități.

· Din punct de vedere psihologic

În cazul în care o femeie a fost abuzată sexual sau forțată să aibă raporturi sexuale pe care nu și le-a dorit, aceasta poate apela la himenoplastie, drept modalitate de depășire a momentului traumatic, atât emoțional, cât și fizic.

· Lipsa himenului încă de la naștere.

După o astfel de operaţie se recomandă, odihnă şi relaxarea, pentru a permite vindecarea completă.

„În primele 48-72 ore, pacienta poate avea sângerări şi disconfort care va fi controlat prin analgezice. Pacientei îi este indicat: să se abțină de la activitatea sexuală timp de 6 săptămâni; să evite lenjeria intimă strâmtă timp de 1-2 săptămâni de la intervenție; să nu folosească tampoanele interne timp de cel puţin 6 săptămâni”, a dezvăluit doctorul în medicină, Irina Tripac.

Prețul operației de himenoplastie poate varia în funcție de tipul de anestezie – locală sau generală. În marea majoritate a cazurilor, himenoplastia se efectuează sub anestezie locală, iar costul pentru himenoplastia sub anestezie locală este de 1000 de euro.

Pentru a determina dacă himenoplastia poate fi indicată pacientei este recomandat un consult la medicul ginecolog.

De menţionat că, Dr. Irina Tripac-Iacovlev e medic chirurg ginecolog, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare chirurgie oncologică, competenţe în chirurgie laparoscopică, histeroscopie şi colposcopie.

Precizăm că, himenoplastia în R. Moldova se practică la unele clinici private.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților